Aan alle erfgoedvrijwilligers: dankjewel en ga zo door ...

Week van de Vrijwilliger

Van 3 tot 11 maart 2018 is het opnieuw de Week van de Vrijwilliger. Een mooie gelegenheid om alle erfgoedvrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Want ook voor de cultureel-erfgoedsector zijn vrijwilligers levensbelangrijk. Als steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector zijn we ons hiervan goed bewust. En daarom: een welgemeende dankjewel voor jullie inzet!

Werkt u als professional geregeld met vrijwilligers? En wilt u geïnspireerd raken door verhalen van collega's? Kom dan naar onze intervisiegroepen. Meer informatie vindt u hier.

Wilt u graag nog bijlezen over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector? Dan hebben we liefst drie digitale brochures over vrijwilligerswerk in de aanbieding, gratis en helemaal op maat van erfgoedwerkers:

Geweldig en gewild. 50 praktijkverhalen over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector (2017)

Vrijwilligers in de erfgoedsector. Hoe doen ze het? Waar vindt u hen? Welke obstakels komt u zoal tegen in uw vrijwilligerswerking, en hoe gaat u daarmee om? Deze bundel bevat maar liefst vijftig inspirerende voorbeelden van het vrijwilligerswerk, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Download hier de publicatie.

De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid. Stappenplan voor een succesvolle vrijwilligerswerking in uw erfgoedorganisatie (2016)

Deze brochure zit boordevol met praktische tips om uw vrijwilligersbeleid op de sporen te zetten. De vijf V’s staan voor de verschillende fases die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen uw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en een (begeleid) vertrek. Per fase krijgt u heel wat mogelijke acties, concrete tips, voorbeelden en aandachtspunten om uw vrijwilligersbeleid vorm te geven. Download  hier de publicatie.

ABC van het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector (2014)

Op een laagdrempelige manier behandelt dit ABC tal van nieuwe inzichten, modellen en succesfactoren voor het vinden, begeleiden en motiveren van uw vrijwilligers. Ook krijgt u uitleg bij een aantal nieuwe en bijzondere vormen van vrijwillige inzet. Zo staan we stil bij familievrijwilligers, geleid vrijwilligerswerk, opstapvrijwilligers, uitzendvrijwilligers en online vrijwilligers. Download hier de publicatie.

Gregory Vercauteren