Aan alle erfgoedvrijwilligers: dankjewel!

De erfgoedsector kan niet zonder vrijwilligers. U komt ze haast overal tegen: van de lokale erfgoedvereniging tot en met de grote(re) instellingen. Als steunpunt zijn we bewust van het onschatbare en onbetaalbare werk van al deze vrijwilligers. En daarom: een welgemeende dankjewel voor al jullie inzet!

Doet u ook mee?

Ook uw organisatie kan meewerken aan de Internationale Dag van de Vrijwilliger en haar vrijwilligers nog eens extra in de bloemetjes zetten. Dit kan op verschillende manieren:

 • Download gratis promomateriaal om vrijwilligers te bedanken en deel het op 5/12 op uw website, nieuwsbrief of sociale media. Gebruik op de sociale media de hastag #IVD2017. Zo worden uw berichten snel opgemerkt.
 • Doe mee met de selfie-actie. Download de selfieposter op de website, knip hem uit en ga ermee op de foto. Bezorg uw foto aan het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk, dat het vervolgens deelt op de website en op Facebook. U komt met uw selfie in een galerij met enkele prominente figuren.
 • U kunt deelnemen aan het Facebookevent om op de hoogte te blijven. U kunt daar ook uw eigen initiatieven en selfies posten.

Meer lezen?

Wil u meer weten over vrijwilligerswerk in de cultureel-erfgoedsector? Download dan gratis onze drie brochures:

 • Geweldig en gewild. 50 praktijkverhalen over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector (2017)
  Vrijwilligers in de erfgoedsector. Hoe doen ze het? Waar vindt u hen? Welke obstakels komt u zoal tegen in uw vrijwilligerswerking, en hoe gaat u daarmee om? Deze gratis digitale bundel bevat maar liefst vijftig inspirerende voorbeelden van het vrijwilligerswerk, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.
 • De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid (2016)
  Deze brochure zit boordevol met praktische tips om uw vrijwilligersbeleid op de sporen te zetten. De vijf V’s staan voor de verschillende fases die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen uw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en een (begeleid) vertrek.
 • ABC van het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector (2014)
  Op een laagdrempelige manier behandelt dit ABC tal van nieuwe inzichten, modellen en succesfactoren voor het vinden, begeleiden en motiveren van uw vrijwilligers. Ook krijgt u uitleg bij een aantal nieuwe en bijzondere vormen van vrijwillige inzet. Zo staan we stil bij familievrijwilligers, geleid vrijwilligerswerk, opstapvrijwilligers, uitzendvrijwilligers en online vrijwilligers
Gregory Vercauteren