Twee Belgische musea krijgen eervolle vermelding bij EMYA2019

Museum Plantin-Moretus. Visit Flanders via Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0. Foto: (c) Victoriano

Op 25 mei werden de European Museum of the Year Awards uitgereikt in Sarajevo. Zowel het House of European History als Museum Plantin-Moretus kregen een eervolle vermelding.

De hoofdprijs ging dit jaar naar het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De jury loofde de kunstzinnige aanpak van het museum om wetenschap naar het grote publiek te brengen. De overige prijzen van de avond gingen naar het Museum für Kommunikation (Bern - Zwitserland), het Strandingsmuseum St. George (Thorsminde - Denemarken), het Weltmuseum Wien (Wenen - Oostenrijk) en Brunel's SS Great Britain (Bristol - Verenigd Koninkrijk). Een uitgebreid verslag vindt u op de website van EMYA.

Het House of European History kreeg een eervolle vermelding als eerste museum met een pan-Europees verhaal, gebaseerd op academisch onderzoek en een indrukwekkende collectie objecten. De jury loofde het museum als een centrum voor kritische analyse van de Europese geschiedenis en waardeerde vooral de aandacht voor democratische waarden, mensenrechten en diversiteit.

Museum Plantin-Moretus werd geprezen omwille van de recente conversie van een museum voor specialisten tot een plek voor een publieksbeleving van hoge kwaliteit, voor een divers publiek, waarbij de magische atmosfeer van de eeuwenoude plek nog versterkt werd.

Volgend jaar zal het European Museum Forum plaatsvinden in Cardiff (Verenigd Koninkrijk). Er zijn maar liefst vijf Belgische inzendingen voor die editie.

Bron bericht: ICOM Belgium Flanders

Hebt u vragen over een eventuele deelname van uw eigen museum in de volgende editie? Neem dan contact op met Sofie Wilder, erevoorzitster van ICOM Belgium Flanders. Zij volgt dit event op en kan u o.a. helpen bij het uitwerken van het dossier en andere praktische aangelegenheden.

Foto: Museum Plantin-Moretus. Visit Flanders via Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0. Foto: (c) Victoriano

Faro