Nieuwe subsidieoproep innovatieve partnerprojecten

Gele gloeilamp met tekstballonnetjes. Afbeelding van Freepik

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de 9e keer de subsidieoproep innovatieve partnerprojecten. Met deze projectsubsidies kunnen culturele organisaties samenwerken met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen.

Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord erkent expliciet de transversale kracht van cultuur en creativiteit. Denk aan de impact op welzijn, ondernemerschap, onderwijs en de verbinding met kansengroepen. De afgelopen twee jaar lag de focus op digitale transformatie. Dit jaar ligt de nadruk op participatie, inclusie en de link tussen cultuur, welzijn en onderwijs.

Je kan je projectvoorstel indienen tot uiterlijk 15 juli 2025.

De thematische focus moedigt projecten aan om in te spelen op actuele maatschappelijke thema’s. Maar ook projecten die hier niet expliciet op inzetten, blijven welkom zolang ze innovatief zijn en cross-sectorale samenwerking bevorderen. De focus wordt als een pluspunt meegenomen in de beoordeling, maar is geen afzonderlijk beoordelingscriterium.

Inspirerende voorbeelden

Wat lever je aan? Een wervelende onepager, waarin je jouw innovatief project en de samenwerking met minimaal één niet-culturele partner beschrijft.

In de voorbije rondes zaten daarvan al enkele mooie voorbeelden:

  • De stad Roeselare ontwikkelde samen met IMEC een nieuwe interactieve beleving die het vinden van de juiste route in museum KOERS vlotter laat verlopen. Met AI  worden interactieve 3D-avatars gemaakt van bekende personen uit de wielersport. Ook hun stemmen worden gemodelleerd om zo te communiceren met bezoekers. 
  • Samen met Nazka Mapps onderzoeken de Stedelijke Musea Sint-Niklaas hoe een hele groep mensen op basis van ervaringen en standpunten hun leefwereld waarnemen en beoordelen. Het resultaat wordt een collectieve digitale en interactieve mental map voor het nieuwe cartografiemuseum MAP-Mercator.
  • Kunstorganisatie aifoon werkte samen met het S.M.A.K., BuSo Sint-Rafaël en het Vlaams blinden- en slechtziendenplatform Symfoon aan een geluidenatlas: een intuïtief instrument dat geluiden vat in woorden en categorieën, en zo een jargon biedt om over geluid te praten en te reflecteren.

Laat je zeker ook inspireren door de goede voorbeelden in het Inspiratiemagazine Innovatieve partnerprojecten. Je vindt er succesvolle resultaten van innovatieve partnerschappen en leest er o.a. openhartige interviews met partners uit de eerste 7 projectrondes. 

Schrijf je in voor een webinar

Wil je meer weten over de subsidiemogelijkheden? Neem dan deel aan het webinar op 14 april 2025. Cultuurloket en het Departement Cultuur, Jeugd en Media geven je tijdens dit webinar van A tot Z uitleg over de subsidielijn innovatieve partnerprojecten. Daarna kan je zelf vragen stellen. Meer info en inschrijven

De oproep staat open voor alle subsectoren binnen cultuur en jeugd. Heb je ondertussen vragen? Mail dan naar innovatievepartnerprojecten@vlaanderen.be.

Meer informatie over deze subsidie, doelgroep, voorwaarden en beoordelingscriteria vind je op de website van het Departement CJM: lees meer over de projectoproep.

Bron: Departement CJM
Foto: Afbeelding van Freepik

faro