Tactische suggesties van Michael Shanks voor een hedendaags regionaal erfgoedproject

Op 16 februari 2010 presenteerde prof. dr. Michael Shanks, verbonden aan Stanford University (California), in Tongeren een opmerkelijk receptenboek voor een eigentijds erfgoedproject rond lokale en regionale geschiedenis. De presentatie maakte deel uit van de studienamiddag ‘Grondig vernieuwend. Het œuvre van Michael Shanks en andere inspiratiebronnen voor (lokale) erfgoedontsluiting na de conventie van Faro (2005)’. De powerpointpresentatie van de uiteenzetting kan u onderaan dit bericht herbekijken.

Een dag eerder, op maandag 15 februari, was Shanks te gast bij FARO voor een masterclass rond zijn projecten, inzichten en visies. Een dertigtal geïnteresseerden maakten via een boeiend betoog en verruimende dialoog kennis met zijn oeuvre. Met thema’s als het inzetten van virtuele realiteit en web 2.0-toepassingen in erfgoedstudies- en praktijken, publieksgerichte ontsluiting en Shanks' interdisciplinaire theorievorming, werden bruikbare tools aangereikt voor erfgoedontsluiting in de toekomst.

Het tweedaagse bezoek van deze vooraanstaande archeoloog, ICT- en erfgoedstudiesspecialist aan België kaderde in het reflectietraject ‘van Romeinse weg tot fruitspoor’, waarin FARO en het PCCE, met steun van EFRO, nieuwe referentiekaders exploreren voor erfgoedontsluiting, en voorbeeldpraktijken identificeren.

Geïnteresseerden kunnen het werk van Michael Shanks volgen via zijn beide websites michaelshanks.org, mshanks.com en Michael Shanks, archaeographer.

Ellen Janssens
Vrije tags
Michael Shanks
Trefwoorden
Internationaal
Publiekswerking en participatie
Digitale ontwikkeling
Type
Lezing of presentatie
Masterclass
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Wetenschap en innovatie