Schatten van/in Mensen: de tentoonstelling trekt verder naar Aalst

Op 18 juli werd in Bokrijk met de feestelijke opening van de fototentoonstelling Schatten van/in Mensen het startsignaal gegeven voor het gelijknamige project: een eye-opener traject over immaterieel cultureel erfgoed (ICE) in Vlaanderen. Na een zomer in het openluchtmuseum, trekt de fototentoonstelling nu verder richting Aalst. Van 11 september tot 24 oktober kunt u er de tentoonstelling bezichtigen in ’t Gasthuys, het Stedelijk Museum Aalst.

De focus van het project en de fototentoonstelling ligt op de zogenaamde ‘Menselijke Schatten’, die mensen die meesters zijn in hun vak of kunst, of voortrekker zijn in een bijzondere traditie. Amerikaanse fotograaf en etnoloog Alan Govenar haalde zulke Amerikaanse en Vlaamse ‘Schatten’ voor zijn lens.

Schatten van/in Mensen
’t Gasthuys, Stedelijk Museum Aalst

Oude Vismarkt 13
11 september tot 24 oktober

Dinsdag tot vrijdag: 10 - 12 uur en 13 - 17 uur.
Zaterdag en zondag: 14 - 18 uur.
Gesloten op maandag en feestdagen.


In het kader van de tentoonstelling organiseert Erfgoedcel Aalst verschillende gratis randactiviteiten rond het thema ‘immaterieel cultureel erfgoed’. Meer informatie over de activiteiten lees je hieronder en op www.erfgoedcelaalst.be

Programma Aalst:

*    Ontdek Aalst Carnaval achter de schermen!
Carnavalsbeurs met wagens, -attributen, -kostuums, een graffitidemonstratie door Aalsterse en buitenlandse kunstenaars, wandelzoektocht en veel meer.
Zaterdag 18 en zondag 19 september,  14 tot 19 uur, Carnavalswerkhallen, Hoge Vesten 66, 9300 Aalst.

*    Over de uitdagingen van de hoppeplant voor optimalisering van onze levenskwaliteit.
Een lezing over hop en bier door em. prof. dr. D. De Keuckeleire
Zaterdag 25 september, 19.30 uur, zaal van café ‘Bij Ingrid’, Meldert-Dorp 36, 9310 Meldert-Aalst.

*    Confrérieën en broederschappen
10.30 uur: plechtige hoogmis in de parochiekerk van Moorsel, gevolgd door lof en Te Deum met rondgang binnen de kerk van de aloude Moorselse Confrérieën van de H. Gudula en van de H. Rochus (met flambeeuwen) en in aanwezigheid van de Gilde van Sint-Antonius Abt uit Herdersem.
11.45 uur (na de hoogmis): Middelaars tussen hemel en aarde. Heiligen en hun broederschappen in Herdersem en Moorsel in cultuurhistorisch perspectief, lezing door Gerrit Vanden Bosch
Zondag 3 oktober 2010, Hostellerie ‘De Biek’, Moorsel-Dorp 3, 9310 Moorsel. Na de lezing wordt een drink aangeboden.

Ellen Janssens