UNESCO lanceert platform over immaterieel-erfgoedpraktijken tijdens COVID-19-pandemie

Teddybeer op de uitkijk. Foto: Marina Shatskih via Unsplash

UNESCO lanceert een wereldwijde oproep met de vraag hoe de crisis een invloed heeft op immaterieel erfgoed. De antwoorden op de survey zijn te vinden op dit platform.

Veerkracht troef

De ervaringen die UNESCO verzamelt zijn gevarieerd. De verhalen op het platform illustreren het zware effect van de crisis op immaterieel erfgoed, maar ze tonen ook de veerkracht van gemeenschappen. Inventiviteit viert hierbij hoogtij. Denk aan de livestreaming in India van Meenakshi Tirukalyanam, de rituele enscenering van het hemelse huwelijk van godin Meenakshi met Shiva, tijdens het Chithirai festival. Of de zoektochten naar de heilige palm dichter bij huis dan ooit, in Venezuela.

Ook in Vlaanderen zijn er verschillende praktijken die ontstaan of zichzelf herdenken. In Lembeke bedacht men allerlei omwegen om toch het feestgevoel van de jaarlijkse Sint-Veroonmars in ere te houden. Commandant Johan Devogeleer sprak zijn groep van Paassoldaten toe in een videoboodschap en stelde een virtuele Sint-Veroonmars samen. Tal van muzikanten speelden van thuis uit het lijflied De Mars van de Zwarte Duivel. Ook de Kasdragers verzamelden virtueel om de start van de processie te herdenken door ‘s ochtends met een druppeltje ter ere van Sint-Veroon te klinken. Meer voorbeelden uit Vlaanderen ontdekt u hier.

Gemeenschappen vinden zo nieuwe, veerkrachtige manieren om immaterieel erfgoed te beleven gedurende de coronacrisis. Collectieve rituelen zoals applaudisseren om 20.00 uur, de vele witte doeken die aan huizen hangen, de beren die we nagenoeg achter elk raam zien, bieden ons een houvast en creëeren solidariteit.

UNESCO wil met dit platform vooral inspirerend werken voor gemeenschappen. Op het platform leest u ook over de nieuwe tradities en rituelen die in Vlaanderen ontstaan naar aanleiding van de crisis. Wilt ook u uw ervaring delen? Vul dan deze survey in.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Bron: UNESCO lanceert platform voor immatereel erfgoed in tijden van coronacrisis 
Foto: Teddybeer op de uitkijk. Marina Shatskih via Unsplash

Elien Doesselaere