Erfgoedweken: hoe doorbreek je blokkades?

Drie leerlingen aan de slag met de workshop 'Blokkades' in het Letterenhuis © Victoriano Moreno

Educatief medewerker Hazel Waeterschoot van het Letterenhuis trok tijdens de Erfgoedweken naar het Scheppersinstituut in Deurne. In haar koffer: een workshop over de worstelingen van schrijvers. Hoe doorbreek je het fameuze writer’s block? Dat was de uitdaging voor de leerlingen.

Schrijven is leven

De media schrijven het geregeld: jongeren lezen steeds minder. Een snelle peiling in de klas bevestigde dat meteen. "Lezen, in een boek? Daar ben ik niet mee bezig", klonk het eerlijk. Toch weerhield dat het Letterenhuis er niet van om een workshop uit te werken over schrijvers en hun worstelingen. Onzekerheid, stress, geen inspiratie: allemaal obstakels die ook voor jongeren herkenbaar zijn. De vraag aan de klas was dan ook: welke oplossingen kunnen jullie bedenken?

In kleine groepjes gingen de leerlingen aan de slag met een concrete case: één fictieve schrijver en zijn blokkades. Wanneer het ene probleem opgelost was, dook alweer het volgende op (zoals in het echte leven, ah ja). Om die obstakels te overwinnen, zochten de leerlingen inspiratie bij andere schrijvers, die wel ooit geleefd hebben of nog steeds leven: hoe gingen zij om met twijfel of angst? Maar evengoed haalden ze ideeën uit hun eigen leven. Want wie kent er geen periodes van stress of lusteloosheid?

Onderweg oefenden de leerlingen ook hun samenwerking, analyse en probleemoplossend denken. Wat is nu precies het probleem? Wat helpt de schrijver vooruit? En natuurlijk schreven ze zelf ook. De schrijfopdracht viel in de smaak. Diëgo: "De schrijfopdracht was heel leuk. Ik ben een creatief persoon, ideeën komen vlot tot bij mij, en dat was ook nu het geval."

Mensen zoals jij en ik

Waarom deed Hazel als Erfgoedklasbak mee aan de Erfgoedweken, en dat voor de eerste keer? "Onze vaste museale opstelling is ontmanteld, dus onze publieksfunctie is nu minder zichtbaar. Scholen denken niet snel aan een archief als ze een uitstap plannen. Door zélf naar de klas te gaan, kunnen we het Letterenhuis en wat we doen beter bekendmaken. Eerder werkte ik ook al even als leerkracht; en als educatief medewerker vind ik het ook logisch dat ik hieraan meedoe."

Leerkracht Roger vult aan: "Zo’n workshop, gegeven door iemand anders, schudt de vaste dynamiek dooreen. Leerlingen die we kennen als eerder stil, nemen opeens het voortouw. Dat is fijn om te zien."

Schrijven is leven, zoveel is duidelijk. En dat is ook de boodschap die de workshop uitdraagt: literatuur, en bij uitbreiding erfgoed, is geen ver-van-je-bedshow. Schrijvers zijn mensen zoals jij en ik. Herkenbare thema’s zoals twijfel, creativiteit en doorzettingsvermogen dragen daar natuurlijk ook aan bij. 

De Erfgoedweken, de eerste twee weken na de paasvakantie, zijn ontstaan vanuit een eenvoudige vraag: hoe brengen we erfgoed dichter bij leerlingen? Het antwoord: wij, erfgoedwerkers, gaan naar hen toe. Als Erfgoedklasbak, met vipactiviteiten op maat, en met lesmateriaal op Erfgoedwijs.be.

Drie verschillende formules, maar altijd met hetzelfde doel: jongeren warm maken voor erfgoed en hen laten proeven van het vele erfgoed dat Vlaanderen en Brussel te bieden heeft. Twee weken lang zetten we ons daar extra hard voor in.

De afgelopen weken brachten we hierover verslag uit. Lees ook de andere blogs over de Erfgoedweken:

  • Erfgoed op wieltjes in Roeselare: over wielerheld Jempi Monseré. Door Dries Mombert van KOERS. Museum van de wielersport
  • Aan de slag met culinair erfgoed: KADOC-medewerker Anna De Ryck liet leerlingen proeven van het immaterieel erfgoed van de pannenkoek
  • Spel vs. realiteit: over This is not a game, een bordspel dat leerlingen doet reflecteren over de betekenis van vluchten. Een Erfgoedklasbak-sessie van FARO-collega's.
  • Plekken voor Pret: over creatieve en inclusieve speelplekken in de publieke ruimte, gegeven door Vesara Molla van het Design Museum Brussels.

Foto: Drie leerlingen aan de slag met de workshop 'Blokkades' in het Letterenhuis © Victoriano Moreno

Elien Doesselaere