Doe inspiratie op tijdens conferentie over musea en immaterieel cultureel erfgoed

Foto: Altaar van Antwerpen tijdens Dia de los Muertos in het MAS © 2018, Karolina Maruszak

Er beweegt heel wat op het snijvlak tussen musea en immaterieel cultureel erfgoed. Denk maar aan de verschillende erfgoedpraktijken gerealiseerd in samenwerking met musea, die sinds kort op het Register van Inspirerende Borgingspraktijken inzake immaterieel cultureel erfgoed staan. Of aan de verschillende studiedagen die recent aan het thema gewijd waren.

Ook op Europees niveau staat de kruisbestuiving hoog op de agenda. Getuige daarvan het Immaterieel Cultureel Erfgoed en Musea Project (IMP). Dit project onderzocht van 2017 tot 2020 de verscheidenheid aan benaderingen, interacties en praktijken rond immaterieel cultureel erfgoed in musea in België, Nederland, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Met als resultaat o.a. een praktische toolbox met inspirerende methodieken die u als museumprofessional helemaal op weg kunnen zetten. 

Benieuwd wat immaterieel erfgoed voor uw museum kan betekenen? Kom dan op 26 februari naar Le Bouche à Oreille in Brussel en laat u inspireren door een dagvullend programma met erfgoedbeoefenaars, museumprofessionals en beleidsmakers. Schrijf u hier in voor 14 februari. U kan er niet bij zijn maar volgt wel graag de conferentie? Deze live-stream maakt het mogelijk! 

Achtergrond

De samenwerking tussen beoefenaars van immaterieel erfgoed en musea biedt voor beide partijen heel wat kansen: 

  • Musea kunnen hun collecties verrijken door er getuigenissen en praktijken in op te nemen met betrekking tot immaterieel erfgoed.
  • Erfgoedbeoefenaars en -gemeenschappen kunnen een breder publiek bereiken en profiteren van museale documentatie en conserveringsexpertise om hun specifieke tak van immaterieel cultureel erfgoed te borgen.

Tegelijkertijd kunnen immaterieel cultureel erfgoed en musea ook op gespannen voet staan met elkaar. Wanneer immaterieel erfgoed geïntegreerd wordt in meer statische museumcollecties bestaat immers het gevaar dat het erfgoed 'bevroren' wordt. Hoe zorgen we ervoor dat erfgoedbeoefenaars en -gemeenschappen voldoende worden gehoord in tentoonstellingsruimten? En hoe kan het museum publiek aantrekken zodat er participatieve ervaringen kunnen worden opgedaan, maar waarbij vermeden wordt dat immaterieel erfgoed als handelswaar wordt ingezet?

De voorbije drie jaar boog het IMP-project zich over deze en vele andere vragen en onderzocht het de interactie tussen musea en immaterieel-erfgoedpraktijken in een vergelijkende Europese context. 

Partnerorganisaties zijn Werkplaats immaterieel erfgoed (België), Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed (Nederland), Maison des Cultures du Monde - Centre français du patrimoine culturel immateriél (Frankrijk), SIMBDEA (Italië) en Verband der Museen der Schweiz / Bundesamt für Kultur (Zwitserland).

De vijf vorige bijeenkomsten van het project vonden plaats in elk partnerland en hadden betrekking op immaterieel cultureel erfgoed, musea en diversiteit (Rotterdam, NL, 2017), participatie (Palermo, IT, 2018), verstedelijkte samenleving (Bern, CH, 2018), innovatie (Aubusson, FR, 2019) en cultuurbeleid (Mechelen, BE, 2019).

Bron: IMP Concluding Symposium - Museums and intangible heritage: towards a third space in the heritage sector

Foto: Altaar van Antwerpen tijdens Dia de los Muertos in het MAS © 2018, Karolina Maruszak

Elien Doesselaere