Update ErfgoedApp zet in op individuele verhalen

Erfgoedbordje in Zwevegem

De ErfgoedApp kende het voorbije jaar een enorme groei, met een verdubbeling van het aantal app-downloads. Verspreid over heel Vlaanderen en Brussel gingen tal van erfgoedcollega's aan de slag met de app. Samen brengen ze u zo'n 500 actieve tours. En dat aantal zal de volgende weken en maanden nog stijgen, want achter de schermen wordt bijzonder hard gewerkt aan nieuws tours en verhalen.

Om de ErfgoedApp nog beter en gebruiksvriendelijker te maken, werkt FARO intensief samen met deze community van makers. Opmerkingen, suggesties en verbeteringen worden waar mogelijk meegenomen in nieuwe updates. Dat is ook het geval met deze update van de ErfgoedApp. We zetten alle nieuwigheden voor u op een rij.

Grotere focus op individuele verhalen

In januari lanceerden we de erfgoedbordjes, een nieuwe manier om individuele verhalen beter zichtbaar te maken. We ontvingen heel wat enthousiaste reacties en ook wel wat vragen. Met deze update van de ErfgoedApp maken we de verhalen die op het terrein zichtbaar zijn door erfgoedbordjes of infoborden nog beter zichtbaar via de 'Dichtbij'-functie van de ErfgoedApp. Wanneer er geen tour actief is, dan ziet de gebruiker deze gps-punten via een overzicht in de 'Dichtbij' met de afstand tot het punt. Via de kaart zijn deze punten ook zichtbaar. Meer info over de erfgoedbordjes.

Scan, kaart of tour openen vanuit een scenario

Regelmatig kregen we de vraag van makers of de scan-knop kan geopend worden vanuit een scenario. De nieuwe app-update voorziet nu deze mogelijkheid. Via een custom app event kan het scanvenster geopend worden door bv. op een knop te drukken. Op dezelfde manier kan ook de kaart, het touroverzicht of een specifieke tour geopend worden.

Nieuwe filter voor gps punten

Tour nog eenvoudiger verkennen via nieuwe filter

Verhalen aanbieden bij erfgoed op locatie, dat is nog steeds de missie van de ErfgoedApp. We willen dus dat u zoveel mogelijk zelf op ontdekking gaat door te wandelen, te fietsen, tentoonstellingen te bezoeken ... Want een verhaal, verteld op de juiste plek biedt een heel andere ervaring dan virtueel.

Toch kan het soms handig zijn om een wandeling of fietstocht vooraf te verkennen of achteraf de verhalen nog eens te bekijken. Dat kon al langer bij gps-tours (wandelingen, fietstochten) via de kaart van de app, maar is vanaf nu ook mogelijk via de 'Dichtbij'-functie door de filter in de rechterbovenhoek aan te passen. Voor tours die gebruikmaken van detectie-radius moet u nog altijd ter plaatse gaan om de content te openen. Ook de content van tours die gebruikmaken van scan of beacons kan u via deze filter niet bekijken. 

Verbeterde standalone

De standalone van de ErfgoedApp zorgt ervoor dat de content al van bij het starten van een tour gedownload is op het toestel. Hierdoor is er later geen internet meer nodig, met uitzondering van de kaart. Deze oplossing is handig voor plaatsen waar het internet traag of beperkt is. In de nieuwe app-update verbeterden we de standalone voor tours die gebruikmaken van de 'Dichtbij'. De beacon- of gps-content zal vanaf nu ook laden in de 'Dichtbij' zonder gebruik te maken van internet, wat een pluspunt is voor standalone-tours met beacons in een museum of tentoonstelling of bij gps-tours die ook gebruikmaken van de 'Dichtbij'.  

Geopeddel

Nieuwe categorie Sport / Geopeddel

Niet alleen via een erfgoedwandeling of fietstocht kan u erfgoed ontdekken: binnenkort kan het ook via het water, met een SUP of kajak. Wind & Watersport Vlaanderen (WWSV) ontwikkelt momenteel verschillende geopeddeltours. Geopeddel is een combinatie tussen geocaching en SUP.

Vorige week vormde de Gentse binnenstad het decor voor een evenement waarop deze geopeddeltours uitgebreid getest werden. Via de ErfgoedApp volgen gebruikers de route op het water; gps-punten geven aan waar er een cache verstopt zit. Vervolgens gaat de gebruiker in die zone op zoek naar een QR-code en scant die. Na het scannen krijgt de gebruiker erfgoedinformatie over de plekken waar die voorbij supt.

Als erfgoedorganisatie kan u meewerken aan de verhalen die aangeboden worden in de geopeddel-tour: neem daarvoor contact op met WWSV of een plaatselijke watersportorganisatie om samen een tour uit te werken.

ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp
ErfgoedApp


Tot slot verbeterden we nog de visibiliteit van de ErfgoedApp in de AppStore & Google Play.

Bent u fan van de ErfgoedApp? Plaats dan zeker een positieve app-review via uw smartphone!

Bram Wiercx