Lentefris design, ontdek alle nieuwigheden van FAROnet

Lentebloesem

FAROnet in een nieuw kleedje
FAROnet trekt 100% de kaart van het responsive design. Hierdoor past FAROnet zich aan aan het medium waarop u de website bekijkt. Ook wie werkt via een gsm of tablet geniet zo van een optimale surfervaring. Een andere nieuwigheid in het ontwerp zijn de grote foto’s die afwisselend als achtergrond verschijnen. Ze geven een beeld van de boeiende cultureel-erfgoedsector waarvoor FARO werkt.

Nieuwe menustructuur
Via het grote scrollmenu kan u snel, overzichtelijk en zonder te veel klikken de verschillende onderdelen van FAROnet bekijken. Als overgangsmaatregel kunnen bezoekers de vorige indeling van de website terugvinden als ondermenu.

Banner op de homepagina
De banner op de homepagina toont nieuws, kalenderitems en evenementen die in de kijker staan. Grote foto's trekken de aandacht. Als u met de muis op de banner staat, stopt het automatisch doorlopen, via een klik leest u het volledige bericht.

Informatie lezen zonder klikken
Wanneer u op het einde van de homepagina bent, laadt FAROnet automatisch de volgende tien berichten in.

De erfgoedkaart is nu nog groter, duidelijker en overzichtelijker
De grotere kaart en symbolen maken de kaart overzichtelijker. Via locatiedetectie zoomt de kaart onmiddellijk in op de regio waar u surft. Ook de organisatiefiches kregen een nieuw design en bevatten nu ook de socialemediakanalen van de organisatie. De integratie van Google Street View en de Google-kaart maakt het makkelijk om de weg te vinden naar een organisatie. Het is nog steeds mogelijk om de kaart te plaatsen op uw eigen website. Organisaties die nog niet op de kaart staan kunnen zich nog steeds aanmelden.

Socialemedia-integratie
Naast de zoekbox staan al onze socialemediakanalen overzichtelijk opgesomd. Onder elk bericht krijgt u de mogelijkheid om berichten te delen via Facebook, Twitter, Google+ of één van de meer dan 300 andere socialemediakanalen.

Sectorpagina's en contentcuratie
Op maat en op vraag van de sectoren ontwikkelde FARO de sectorpagina's. Het dropdownmenu dat u de weg wijst naar deze pagina's staat een beetje verdoken naast de zoekbox. U kan kiezen tussen archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, vrijwilligers en erfgoedverenigingen of musea. Naast alle relevante informatie uit FAROnet sprokkelen de veldintermediairs via scoopt.it andere interessante informatie voor de sector. De berichten verschijnen samen met de FAROnet-berichten op de overzichtelijke sectorpagina's.

Evenementen van de brede cultureel-erfgoedsector zoeken via de evenementenkalender
Erfgoedevenementen kan u snel en overzichtelijk zoeken via de evenementenkaart. Via de zoekbox kan u zoeken op datum en/of locatie.

FARO-medewerkers, veldintermediairs, cellen en diensten
Welke FARO-medewerker kan u waarvoor aanspreken? De FARO-medewerkers zijn voortaan overzichtelijk opgelijst met functiebeschrijvingen en contactgegevens op de medewerkerspagina. Elke medewerker heeft een eigen pagina met korte biografie, recente blogberichten, projecten, groepen en cellen waartoe hij of zij behoort. Om u nog beter de weg te wijzen binnen FARO zijn er veldintermediairs die als eerste aanspreekpunt fungeren voor een sector of doelgroep.

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed kan u online lezen met extra's
Het tijdschrift is samen met de website volledig vernieuwd en kan u voortaan ook online lezen. Aanvullend bij de artikels kan u zich laten inspireren door extra's zoals filmpjes, digitale bestanden en verwijzingen naar websites.

De projectendatabank
In samenwerking met het agentschap Kunsten en Erfgoed bouwde FARO de projectendatabank. Daarin wordt een overzicht gegeven van de methodiek, de doelstellingen en de resultaten van voorbije en lopende cultureel-erfgoedprojecten die (ook) met Vlaamse middelen gesubsidieerd zijn. De projecten worden opgedeeld in drie hoofdcategorieën: ontwikkelingsgericht project, internationaal project of eenmalige publicatie.

Nieuw onderdeel 'Beleid'
Nieuw is het onderdeel beleid met beleidsnieuws en lokale/provinciale, landelijke en internationale beleidsdocumenten en informatie.

De bibliotheekcatalogus
De FARO-bibliotheekcatalogus is nu geïntegreerd in de website.

Zoeken in de Belgische Europeana-collecties
De Belgische collecties in Europeana zijn via een widget te doorzoeken.

Wegbeschrijving naar FARO
De wegbeschrijving naar FARO heeft nu een eigen pagina met kaart en routeplanner.

Naam en publicatiedatum bij berichten
Alle kalender-, nieuws- en blogberichten tonen nu steeds de datum van publicatie en de naam van de persoon die het bericht op FAROnet heeft gepubliceerd. Dit moet lezers die via een zoekmachine op een bericht komen helpen bij het bepalen van de relevantie van oudere berichten op de website.

Nieuw ontwerp FARO-nieuwsbrief
De FARO-nieuwsbrief is een tweewekelijkse digitale nieuwsbrief die u op de hoogte brengt van het cultureel-erfgoednieuws. U kan de laatste nieuwsbrief steeds online lezen. In- en uitschrijven kan via het nieuwsbriefblok op de homepagina.

Feedback, suggesties of hulp
Wij luisteren graag naar uw feedback i.v.m. de vernieuwing van FAROnet. Hebt u een vraag? Neem dan zeker contact op met  Annemie en/of Bram, informatiemanagers van FARO, of contacteer ons via webmaster@faronet.be.

Ook voor heel wat andere zaken kan u bij FARO terecht. Meer inhoudelijke informatie over FAROnet vindt u in het artikel in ons tijdschrift op pagina 56 en 57. Lees ook het artikel van Rob Belemans over het nieuwe tijdschrift van FARO.

Bram Wiercx