Online tentoonstellen, hoe begint u eraan? FARO organiseert live-sessie

Museum Hof van Busleyden, Mechelen. Paul Hermans via Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Door de coronapandemie konden heel wat musea en tentoonstellingen tijdelijk niet plaatsvinden. Om de band met het publiek niet te verliezen of de tentoonstelling toch nog ‘bezoekbaar’ te maken creëerden heel wat organisaties allerlei formats om de inhoud van de tentoonstelling vanop afstand te delen.

Het afgelopen jaar ontstond er wereldwijd een mooi aanbod. In dit blogbericht stellen we enkele van die online tentoonstellingen aan u voor. Om het u gemakkelijk te maken, splitsen we de tentoonstellingen op per type.

Virtuele 360° tours  

Het museum Dhondt-Dhaenens gebruikt al enkele jaren de 360 technologie van matterport die vooral populair is in de immowereld zoals bij de verkoop van het museum van HulstICOM Vlaanderen heeft een groepsaankoop lopen rond matterport 360 opnames met het project "door de muren heen". Het museum gebruikt de 360 technologie voor de eigen expo's als voor the wunderkammer residence  en woning van wassenhove. Jan(us) Boudewijns is één van de gastsprekers tijdens de live-sessie over online tentoonstellen en zal het ook hebben over artist talks en 360 rondleidingen via zoom en facebook live. 

OMG! Van Eyck was hier

Door de plotse sluiting van de Van Eyck tentoonstelling maakte het MSK een 360 rondleiding voor volwassenen en kinderen gebaseerd op de audiogids van de tentoonstelling. Ook van de tour in Vlaamse Gebarentaal met de ErfgoedApp werd een online versie voorzien. Benieuwd naar hun ervaringen? Op 14 januari is Bart Ooghe te gast bij FARO, tijdens de live-sessie over online tentoonstellen.

Live-rondleidingen  


Toerisme Vlaanderen scoorde hoge kijkcijfers met Stay at Home Museum, dat gelanceerd werd als een reeks privérondleidingen met gids.

Het AfricaMuseum gaat nog een stap verder en organiseert echte live-rondleidingen met gids voor groepen. De formule is betalend. Benieuwd naar hun ervaringen? Op 14 januari is Tine Geunis te gast bij FARO, tijdens een live-sessie over online tentoonstellen. Tijdens deze online bijeenkomst vertelt ze u meer over de manier waarop het museum de rondleidingen aanpakt.

Online expo's / digitale tentoonstellingswebsites 

De Google Arts & Culture app is al enkele jaren kampioen in online en virtuele bezoeken aan musea en tentoonstellingen wereldwijd. Ze lanceren regelmatig nieuwe concepten, zoals deze art-zoom:


Ook andere organisaties zetten al enkele jaren in op digitale tentoonstellingen. Zo brachten het Rijksarchief, Liberas en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis in 2018 een online expo uit over het algemeen stemrecht, gemaakt met Adobe Spark.

Digitale storytelling & museumpodcasts


Museum Hof van Busleyden maakte Museum in huis. Daar vindt u een gebruiksvriendelijk overzicht van het online aanbod. Dat was in sommige gevallen al te beluisteren of te bekijken in het museum maar is nu ook beschikbaar vanop afstand.

Een ander mooi voorbeeld vinden we in het Verenigd Koninkrijk, in het V&A. Kijkt u even mee:

Online tentoonstellingen in 3D

Koffiestories
65 jaar Alma
Lattenklieven

Het Centrum Agrarisch Geschiedenis maakte tijdens de lockdown een 3D-expo van zijn reizende tentoonstelling over koffieverhalen. Hoewel de expo zelf niet kon reizen, kon de nieuwsgierige bezoeker het hele koffieverhaal toch ontdekken achter zijn of haar computer. De volledige expomodules werden gedigitaliseerd en zijn te ‘doorlopen’ met enkele muisklikken. U vindt de expo hier.

Naast deze 3D expo zet het CAG al enkele jaren in op thematische tentoonstellingen, daarbij brengen ze thematisch een 15-tal beelden samen op hun website waarbij ze historische duiding geven en context schetsen. De laatste tijd proberen ze ook steeds meer audio- en beeldfragmenten hierbij te integreren. Ook de werking rond Bulskampveld werkt met dergelijke thematische uitdiepingen en zet objecten in de kijker.

Femke Paulussen is één van de gastsprekers tijdens de live-sessie over online tentoonstellen.

Tot slot: een van de vele creatieve online tentoonstellingen

Als afsluiter laten we u meegenieten van een originele digitale adventskalender, gemaakt door het Museum Mayer van den Bergh:

Meer weten?

Op 14 januari 2021, van 10.00 tot 11.30 uur, organiseert FARO een online live-sessie over het thema 'online tentoonstellen'. In deze sessie laten we enkele collega’s aan het woord. We vragen hen hoe ze het aanpakten en wat hun ervaringen zijn. En net als u zijn we bijzonder benieuwd naar hun toekomstplannen. Heeft u een vraag over online tentoonstellen? Stel ze dan zeker tijdens deze live-sessie! Het verslag van deze sessie kan u hier bekijken.

Foto: Museum Hof van Busleyden, Mechelen. Paul Hermans via Wikimedia CommonsCC BY 4.0

Bram Wiercx