De Verhalentafel in Lintse WZC Zonnestraal

Verhalentafel in Lint

De afgelopen maanden was de Verhalentafel, een multimediatafel die op eenvoudige manier historisch beeldmateriaal kan oproepen, op reis door Vlaanderen. Een eerste stop was in WZC De Liberteyt in Wondelgem. Vervolgens ging het naar het Lintse woon- en zorgcentrum Zonnestraal. Speciaal voor Lint werd er nieuw streekgebonden filmmateriaal op de Verhalentafel geplaatst i.s.m. Ontmoetingscentrum De Witte Merel en de filmdatabank AZURA. Hieronder een bericht over de verhalentafel in Lint:

"Van 1 tot en met 18 mei was de Verhalentafel te gast in het Lintse woon- en zorgcentrum (WZC) Zonnestraal. De oudere ouderen van Lint kregen dankzij die zeer eenvoudig te bedienen computertafel de kans om tal van historische amateurfilmpjes over het leven in Lint te bekijken. Iedere werkdag kon men individueel of met enkelen samen de beelden opvragen en op die manier een stukje geschiedenis herbeleven. Met mondjesmaat werd hier dagelijks gebruik van gemaakt. Een zalige ervaring!

Vanuit het WZC werden er ook reminiscentiesessies georganiseerd. Zo kregen de gebruikers van het dienstencentrum de kans om onder begeleiding filmfragmenten op te vragen over Lint zoals het er in hun jonge jaren uit zag. Optochten uit de jaren vijftig, het Godshuis - een weldadigheidsklooster uit de jaren ´50 en ´60 en de uitstap naar Scherpenheuvel, zijn slechts enkele memorabele voorbeelden. Voor de bewoners van het woon- en zorgcentrum werd een animatienamiddag op poten gezet aan de hand van flashback-filmpjes over Lintse feestelijkheden en andere historische gebeurtenissen. Ook zij hebben met volle teugen genoten van de terugblik op Lint zoals zij het vroeger gekend hebben. De beelden werden rijkelijk aangevuld met anekdotes die de bewoners zelf hebben meegemaakt.

Het welslagen van het project heeft er ons toe aangezet om de kracht van de Verhalentafel, die als geen ander het verleden terug tot leven kan brengen, ook uit te proberen bij de dementerenden. En met succes! Onder individuele begeleiding werden de filmpjes vertoond aan enkele bewoners van afdeling Sleutelbloem. De verhalen volgden elkaar op. Eventjes was het beeld van de dementerende oudere volledig verdwenen."

Bram Wiercx