Google digitaliseert groot deel collecties Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Museum Plantin-Moretus

De collectie in het oude magazijn van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen (c) Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

In september van dit jaar start Google met het digitaliseren van een groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De collectie zal vanaf dan raadpleegbaar zijn via Google Books en via de bibliotheekcatalogi van de beide instellingen.

Zo worden meer dan 100.000 werken uit de 16e tot de 19e eeuw de komende jaren online raadpleegbaar, wat de vindbaarheid ervan alleen maar ten goede komt. Op de boeken die worden ingescand rust geen auteursrecht meer.

Stad Antwerpen is de derde partner waarmee Google in de Lage Landen samenwerkt, na de Gentse Universiteitsbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek Nederland. Wereldwijd digitaliseerde Google ook al collecties uit o.a. de universiteitsbibliotheken van Stanford, Harvard en Oxford. 

De eerste 5.000 boeken van de zowat 85.000 te digitaliseren werken van de Erfgoedbibliotheek zullen de bibliotheek in september verlaten. Ze worden met de nodige veiligheidsmaatregelen overgebracht van Antwerpen naar het Europese digitaliseringscentrum van Google. De digitale kopieën worden vervolgens onmiddellijk opgeladen in Google Books. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus, dat ongeveer 22.000 boeken laat digitaliseren, ontvangen een digitale kopie voor hun respectievelijke catalogi. Naar schatting zal het hele project zowat drie jaar in beslag nemen. 

Lees meer op de website van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Foto: De collectie in het oude magazijn van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen (c) Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Birgit Geudens