Voorbij het aftikken van de checkboxes. Naar een raamwerk voor erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn

Aftikken van checkboxen

Wat in 2015 begon met een kleine workshop over erfgoed en dementie groeide gestaag maar zeker uit tot de publicatie- en vormingsreeksen ‘Erfgoed en Dementie’ (2015) en ‘Meer dan Erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn’ (2016). Hierop verder bouwend zette FARO samen met verschillende partners uit de cultureel-erfgoed- en zorgsector enkele langetermijnpiloottrajecten op. Al deze trajecten focussen op het inzetten van erfgoedcollecties om het welzijn en de gezondheid van mensen te verbeteren én op het meten en evalueren van de gerealiseerde impact.

Door trial and error, wat eigen is aan het werken in de praktijk, willen we met deze piloottrajecten heel wat ambitieuze uitkomsten bereiken die verder gaan dan eenmalige projectresultaten. Niet in het minst hebben we ons als doel gesteld om te landen met een generieke toolset en een trainingsaanbod voor cultureel-erfgoed- én zorgactoren.

Tijdens een studiedag op 22 februari 2018 krijgt u naast een stand van zaken van de piloottrajecten ook inzicht in de agenda en de bredere doelstellingen van deze trajecten. We laten de zorgverstrekkers aan het woord en hopen u ervan te overtuigen dat iedereen de impact van zijn activiteiten kan meten. Bovendien willen we het bewijs leveren dat dergelijke trajecten zeer geschikt zijn om sectoren op een duurzame basis te doen samenwerken. Ten slotte lanceren we tijdens de studiedag het modulair vormingstraject Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn. U heeft dus alle redenen om erbij te zijn!

Het programma en praktische informatie vindt u elders op deze website.

Bart De Nil