PDF/A voor digitale archivering

Foto cover boek over PDF/ASinds het softwarebedrijf Adobe in 1993 de Acrobat Reader gratis beschikbaar stelde groeide het (toen nog nieuwe) formaat voor digitale documenten 'portable document format', kortweg PDF, uit tot een standaard. Sinds 1 juli 2008 is het PDF-formaat door het internationaal normalisatie-instituut ISO uitgeroepen tot een officiële standaard (ISO 32000-1). Daarmee is de pdf een zogenoemde Open Standaard waardoor het bestandsformaat, onafhankelijk van de grillen van de producent, beschikbaar blijft.

In Nederland lopen momenteel meer dan honderd digitaliseringsprojecten voor historische kranten waarbij de instellingen en archieven er voor hebben gekozen om de digitale bestanden als pdf op te slaan of toegankelijk te maken voor het publiek. De hamvraag is echter: hoe zorg je dat die pdf’s in de toekomst nog te lezen zijn?

Hiervoor ontwikkelde Adobe PDF/A waarbij de A staat voor 'archivering'. Dit nieuwe formaat mag op heel wat belangstelling van archivarissen en bibliothecarissen rekenen. In de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag werkt men onder meer met software waarmee allerlei tekstformaten (Word, WordPerfect) kunnen worden omgezet, onder meer in PDF/A. In NRC Handelsblad verklaarde een van onderzoekers van de KB: "Dat is een heel goed formaat voor digitale archivering. Als je zomaar een pdf krijgt, dan weet je eigenlijk niet wat je in huis haalt. Bij PDF/A ligt vast wat de structuur van het document is en ook de informatie over lettertypes is aanwezig. Dat zijn twee cruciale aspecten voor digitale duurzaamheid.”

Afwachten of PDF/A ook in Vlaanderen zal aanslaan.

(bron: NRC Handelsblad, 17 september 2008)
Bart De Nil
ict
digitaliseren
digitaal erfgoed