Onze man in Glasgow, dag 6

Chris Ash, Foto: FARO

Can you see me?

Tijdens mijn laatste stagedag neemt Chris Jamieson mij mee naar Glasgow City Mission, opgericht in 1826 en daarmee de oudste stadsmissie ter wereld. Vanuit een christelijke caritas zorgt Glasgow City Mission voor voedsel, opvang, begeleiding en tal van activiteiten voor onder meer daklozen, mensen met een verslaving, armen, gebroken gezinnen, mensen met emotionele problemen, asielzoekers en mensen op de vlucht voor vervolging in het buitenland.

Chris toont mij er het project Can you see me?, gerealiseerd door Open Museum in samenwerking met illustrator Ash Loydon. Ash maakte een reeks portretten van een groep cliënten en medewerkers van de missie. Hij liet zich daarbij inspireren door de reacties van de groep op een portret van de Schotse kunstenaar Alasdair Gray uit de collectie van Glasgow Museums.

In tegenstelling tot wat je van een portret zou verwachten tekende Ash geen gezichten maar maakte hij een kunstwerk op basis van vijf objecten die iemand belangrijk vindt. Het idee daarachter is dat traditionele portretten mensen een label geven maar dat die labels een negatieve connotatie kunnen hebben. Het resultaat is geweldig en een goed voorbeeld van hoe een erfgoedinstelling, zelfs met een kleine inspanning, een verschil kan maken voor mensen die ze anders nooit zou bereiken. Tijdens ons bezoek krijg ik de kans kennis te maken met enkele cliënten die in het atelier werken, sommige van hen echte rastalenten.

High Street 9, Foto: FARO

Een open erfgoeddepot in een winkelstraat

De 'High Street' is een begrip in het Verenigd Koninkrijk. Elk stad of gemeente heeft zo'n centrale High Street waar alle belangrijke winkels zijn gevestigd. Niet direct de plaats waar je een erfgoeddepot zou verwachten dus. En toch: in Paisley, een klein stadje onder Glasgow, hebben ze sinds kort het eerste publiek toegankelijke erfgoeddepot in een drukke winkelstraat.

Het museum van Paisley is gesloten voor een verbouwing die minstens vier jaar zal duren. Omdat ook de museumdepots niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen, bouwde het museum een nieuw museumdepot in een verdieping onder een supermarkt. Wat voorheen een cinema en een winkel was, heet nu Paisley: The Secret Collection. Het is een erfgoeddepot waar iedereen die dat wil een rondleiding kan krijgen, waar een erfgoedcentrum is gevestigd, en waar reminiscentiesessies doorgaan, waar de educatieve dienst activiteiten organiseert voor  schoolklassen, waar wordt gewerkt met kleuters en waar aan co-creatie wordt gedaan.

Samen met Chris Jamieson ga ik in de namiddag naar Paisley voor een gesprek met manager Christine McLean en Laura Hamilton van de educatieve dienst. Bij onze aankomst krijgen we van Linda en Graham een uitgebreide rondleiding doorheen het depot. Voor hen is dit een vuurdoop, want door de tijdelijke sluiting van het museum worden ze momenteel opgeleid om groepen rond te leiden. Het initiatief staat duidelijk nog in de startblokken, want ook tijdens ons bezoek werden er nog volop collectiestukken binnengedragen.

Het concept van een open depot gekoppeld aan een outreachwerking spreekt mij zeer aan. En dus heb ik direct gepolst naar hoe ze hun depot verder zullen inzetten voor welzijnsactiviteiten, en dan in het bijzonder voor het opleiden van zorgprofessionals. Het zaadje voor een verdere samenwerking is gelegd. Bekijk sfeerbeelden dan deze dag.

Foto's: © FARO

Bart De Nil
outreach
daklozen
open depot
Werkbezoek / studiereis