Onze man in Glasgow, dag 4

Sarah en Sarah, Foto: FARO

De jobshadowing bij Open Museum in Glasgow is over halfweg. Tijd dus voor een presentatie over werken rond cultureel erfgoed en welzijn in Vlaanderen en een object-handlingsessie in een gemeenschapscentrum.

Teammeeting

Een van de momenten waar ik naar uitkijk tijdens mijn verblijf in Glasgow is de teammeeting op woensdagvoormiddag. Zo'n meeting geeft je immers de gelegenheid om een glimp op te vangen van de dynamiek binnen het outreachteam en om samen met hen te discussiëren over bepaalde uitdagingen. Vooraleer er echter wordt vergaderd, krijg ik zelf de gelegenheid om mijn werk te presenteren. In een notendop stel ik hen het programma Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn voor, en laat ik hen kennismaken met de op stapel staande projecten rond gemeenschapsmusea en met het nieuwe programma Archief om de hoek

Daarna ontspint zich een boeiende discussie over hoe belangrijk het is om alle zintuigen te stimuleren, wat er zoal komt kijken bij het inrichten van een activiteitenlokaal, de verschuiving van een groeps- naar een meer persoonsgeoriënteerd aanbod, enzovoort. We zijn het zeker niet over alles eens, maar de uitwisseling van kennis en ideeën met ‘buitenstaanders’ is stimulerend en legt altijd ergens de kiem voor iets nieuw of anders.

Het outreachteam

Object handling in Nan McKay gemeenschapscentrum

's Namiddags nemen Sarah Wilson en Sarah Leal mij mee voor een object-handlingsessie in Nan McKay Community Hall. Het gemeenschapscentrum, dat gelegen is in Pollokshields aan de zuidkant van Glasgow, wordt gerund door vrijwilligers. Het biedt een zeer uitgebreid programma aan met als doel de levenskwaliteit van de bewoners van de wijk te verbeteren. Omdat het de eerste keer is dat ze met deze groep werken, sleuren de twee Sarah’s de handling kit Enigma met zich mee: een koffer met voorwerpen waarvan de oorsprong en het doel waarvoor ze gebruikt worden voor veel mensen een raadsel is.

De koffer slaat aan bij de zeer levendige groep mensen met veel zin voor humor. Elk voorwerp zorgt voor de nodige kwinkslagen en gelach. De beide Sarah’s maken van de object handling een quiz. Bij elk voorwerp worden drie mogelijke toepassingen voorgelezen, waarna iedereen een gooi mag doen naar het juiste antwoord.

Ondanks de vele gelijkenissen met de vele sessies die ik in het verleden reeds bijwoonde of begeleidde, pik ik nog altijd nieuwe dingen op, ook nu weer. Naast de senioren nemen ook een vader en zoon uit El Salvador zeer enthousiast deel aan de sessie. Ze geven input over de objecten vanuit hun culturele tradities en vertellen hoe zij denken dat objecten werden gebruikt. Zo wordt een handpers om aardappelpuree te maken ineens ook een handpers voor een deeggerecht uit Midden-Amerika. Hun inbreng geeft een onmiskenbare meerwaarde aan deze sessie en sterkt mij in de overtuiging dat je met gemengde groepen op heel wat vlakken meer kan bereiken. Bekijk sfeerbeelden dan deze dag.

Foto's: (c) FARO

Bart De Nil
outreach
object handling
Werkbezoek / studiereis