Mediawijsheid is van lerensbelang

Foto: Newseum. Wikimedia Commons, Another Believer, CC-BY-SA-3.0

Kent u het Newseum? Dit nationale persmuseum van de Verenigde Staten heeft als opdracht om de kennis over het belang van een vrije pers in het algemeen en van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet in het bijzonder, te vergroten. Het museum is gevestigd in Washington D.C.

Het eerste amendement garandeert de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. In het Newseum ervaren bezoekers hoe de kernvrijheden van dat amendement van toepassing zijn op hun eigen leven. Bovendien ontdekken ze er onder meer hoe nieuws tot stand komt en wat de rol is van een vrije pers bij grote gebeurtenissen in de geschiedenis.

Voor het Newseum is het vergroten van mediawijsheid bij jongeren fundamenteel om dit grondrecht te garanderen. Daarvoor creëerde het NewseumED, een gratis online leerplatform dat wereldwijd meer dan 11 miljoen leraren en studenten bereikt. De unieke benadering van geschiedenis, burgerschapsvorming en mediageletterdheid helpt studenten de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om weloverwogen beslissingen te nemen in een verdeelde en veeleisende wereld.

Word Mediacoach Erfgoed!

NewseumED is een zeer goed voorbeeld van hoe u erfgoedcollecties kunt inzetten voor mediawijsheid. Wilt u zelf aan de slag met mediawijsheid in de organisatie of publiekswerking van uw archief, museum of erfgoedorganisatie? Schrijf u dan in voor de opleiding Mediacoach Erfgoed.

De praktijk staat centraal in dit opleidingstraject. We leggen de focus op het realiseren van een eigen project rond mediawijsheid. Daartoe bieden we een theoretisch kader, tonen we inspirerende praktijkvoorbeelden uit de cultureel-erfgoedsector én reiken we concrete tools aan die u inspiratie bieden om zelfstandig een project op te zetten in uw eigen organisatie.

Het traject bestaat uit acht bijeenkomsten tussen oktober 2019 en mei 2020. De cursusdata vindt u, samen met het programma en de mogelijkheid om in te schrijven, via deze link.

Foto: Newseum. Wikimedia Commons, Another Believer, CC-BY-SA-3.0

Bart De Nil