In Klein Rusland telt elk verhaal

Klein Rusland

Klein Rusland was ooit de eerste modernistische tuinwijk van België, een waar 'arbeidersparadijs op aard'. Bijna een eeuw na het eerste ontwerp, en in onzekere tijden, is deze  wijk in Zelzate nu ook het onderwerp van een bijzonder boek, geschreven door Kristof Vereecke.

Vereecke schreef zijn boek Klein Rusland niet uit nostalgie naar de wijk van zijn jeugd. Bovenal is het zijn manier om te tonen dat deze buurt nog heel wat potentieel heeft, ondanks de sociale problemen, de leegstand en de uitbreiding van de Gentse Kanaalzone die als een zwaard van Damocles boven de bewoners hangt. Klein Rusland bevindt zich immers pal op dure industriegrond. De regering moet nog beslissen wat ze met de wijk zal doen: renoveren of afbreken. In het weekblad Knack kan u naar aanleiding van het boek een mooie reportage over Klein Rusland lezen.

Elk verhaal telt

Vanuit het idee dat in een wijk zoals Klein Rusland iedereen met elkaar is verbonden en dat cultureel erfgoed, als onderdeel van dat ecosysteem, een bijdrage kan leveren aan het sociale welzijn van buurtbewoners, ontwikkelden we in de reeks piloottrajecten Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn het project Elk verhaal telt in de bib. Samen met de bibliotheek van Zelzate, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, de buitenschoolse kinderopvang van het OCMW van Zelzate, Iedereen Leest en museum Huis van Alijn brengen we binnenkort een aanbod rond verhalen uit het dagelijks leven in de wijk vroeger en nu, en dat specifiek voor alleenstaande ouders in armoede. Meer over dit project en de achterliggende gedachte leest u in het dossier 'De buurt' in het maartnummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed (verschijnt midden maart).

Foto: Tijl Vereenooghe, ArcheoNet Vlaanderen

Bart De Nil