Huisje Mostinckx, een plaats van zorg

Folders programma Erfgoeddag in Dilbeek

In het centrum van Sint-Martens-Bodegem (Beugoem voor de locals), een dorp in de rand van Brussel, staat huisje Mostinckx, een lemen hoevetje dat door de gemeente Dilbeek in 2011 werd gerestaureerd. De bouw en inrichting van het huisje, met lage plafonds en kleine kamertjes, laat zien hoe landarbeiders aan het begin van de vorige eeuw leefden.

Maar huisje Mostinckx is veel meer dan erfgoed. Woonzorgcentrum Breugheldal van het Dilbeekse OCMW wil het huisje immers gebruiken voor het organiseren van creatieve sessies met de bewoners van het wzc, gaande van samen reminisceren tot pannenkoeken maken en brood bakken.

Hiermee wil het woonzorgcentrum van het huisje ook een ‘zorgplaats’ maken. Het is immers bewezen dat gewoon al het organiseren van allerlei activiteiten in een 'museumachtige' omgeving een impact heeft op het welzijn van mensen. Er zijn genoeg aanwijzingen dat erfgoedinstellingen en -sites zoals huisje Mostinckx als geografische ruimtes kunnen worden opgenomen in het zorglandschap.

In aanloop naar Erfgoeddag mocht ik op donderdag 20 april in huisje Mostinckx een voordracht geven over reminiscentie. De presentatie vindt u terug onderaan dit blogbericht. Na afloop werden de aanwezigen in het huisje rondgeleid door Piet Verhasselt, inwoner van Beugoem en voorzitter van Heemkring Bodeghave.

Meer info

Bent u geïnteresseerd in de verbanden die er gelegd kunnen worden tussen erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn? Lees er dan onze publicatie Meer dan erfgoed op na, of neem deel aan een van de cursussen in de reeks Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Bart De Nil
Erfgoeddag 2017
zorg
reminiscentie
Lezing of presentatie