GovPub brengt het cultureel erfgoed van overheidspublicaties in kaart

Federaal Parlement

In deze digitale tijden worstelen heel wat archivarissen, bibliothecarissen en lokale besturen met de vraag wat ze moeten aanvangen met de tientallen meters aan gedrukte overheidspublicaties zoals het Belgisch Staatsblad of het Memoriaal van de Provincie. Vaak willen ze die afvoeren om meer plaats te maken op de archiefrekken, maar tegelijk is er de bezorgdheid om toch enkele papieren collecties als cultureel erfgoed in de regio te bewaren voor lokale onderzoekers of erfgoedverenigingen. En wanneer er toch overgegaan wordt tot afvoer, blijft de vraag welke archieven, bibliotheken of erfgoedverenigingen eventueel wel onderdak willen bieden aan hun collecties?

Om aan deze nood tegemoet te komen nam FARO, samen met enkele archieven en bibliotheken, het initiatief tot GovPub. GovPub heeft als ambitie om het bezit van gedrukte seriële overheidspublicaties bij archieven en bibliotheken in kaart te brengen als waardevol cultureel erfgoed. De focus ligt daarbij op de seriële publicaties van de parlementen (Federaal en Vlaams) en de provincies. FARO werkt hiervoor samen met Anet (Universiteit Antwerpen) voor het gebruik van hun Brocade-depottoepassing.

Anet ontwikkelde tevens een toegankelijke zoekomgeving waarin u kan zoeken naar het bezit van een seriële overheidspublicatie bij archieven en bibliotheken die partner zijn in GovPub, of u krijgt een overzicht van alle titels die ze in hun bezit hebben. Als kers op taart kan u zien welke van deze bewaarinstellingen instaan voor de langetermijnbewaring (het depot) van een titel.

GovPub is steeds een work in progress. De databank wordt nog verder uitgebreid met nieuwe titels en binnenkort worden er stappen ondernomen om regionale archiefdiensten en erfgoedcellen te ondersteunen die de collecties overheidspublicaties in hun regio in GovPub willen registreren.

Bart De Nil