Frank Hakemulder geeft keynote over lezen en welzijn tijdens 'Cultural Heritage for Mental Health 2'

Frank Hakemulder (c) Frank Hakemulder

Op 10 en 11 december 2020 vindt in Museum Dr. Guislain de tweede editie plaats van de internationale conferentie Cultural Heritage for Mental Health. Net als tijdens de eerste succesvolle editie van deze conferentie in 2018, belooft het evenement ook nu weer heel wat interessante inzichten op te leveren over interventies met cultureel erfgoed die het welzijn van mensen willen verbeteren.

Samen met de organiserende partners Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest is FARO zeer verheugd te kunnen meedelen dat de derde keynotelezing tijdens deze conferentie zal worden verzorgd door Frank Hakemulder, verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Wie is Frank Hakemulder?

Frank Hakemulder is gespecialiseerd in de psychologie van het lezen. Zijn onderzoek heeft betrekking op de effecten van verhalen op het zelfconcept en de perceptie van anderen. Hij is universitair docent aan het Institute for Cultural Inquiry (Universiteit Utrecht) waar hij methoden van publieksonderzoek en mediapsychologie onderwijst.

Als verbonden hoogleraar aan het Reading Centre (Stavanger University) bestudeert hij deep reading in de context van een gedigitaliseerde samenleving en de relatie tot welzijn. Recent schreef hij mee aan een van de drie deelrapporten over de impact van het lezen van boeken op mens en maatschappij.

Leesbevordering is ook een zaak van de erfgoedsector. Archieven en erfgoedbibliotheken bijvoorbeeld kunnen hun collecties inzetten bij leesbevorderings- of welzijnsprojecten. De piloottrajecten Kleine documenten, grote verhalen en Kuregemse kleuren leveren daarvoor het bewijs.

Oproep naar bijdragen

De focus van Cultural heritage for Mental Health 2 ligt specifiek op mensen die herstellen van geestelijke gezondheidsproblemen en mensen in een kwetsbare mentale situatie. Het programma wordt opgebouwd rond drie thema’s: Thinking Through Making, Green Spaces of Care en Textual Healing.

Momenteel loopt er voor deze conferentie een oproep naar bijdragen. We zijn op zoek naar bijdragen van personen die in hun dagelijkse praktijk of via onderzoek werken aan creatieve, innovatieve of out-of-the-box projecten. U kunt een bijdrage leveren via een presentatie of workshop. Alle informatie, alsook de thema’s van de conferentie, vindt u via deze webpagina.

Foto: (c) Frank Hakemulder

Bart De Nil
Vrije tags
CHMH2
Type
Conferentie
Sectoren
Welzijn en gezondheid
Cultureel-erfgoedsector