Elk verhaal telt

Elk verhaal telt (c) FARO

Verhalen kunnen inspireren, troosten, aanzetten tot reflectie of een goed gesprek. In het kader van de reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn werd in de bibliotheek van Zelzate een reeks van sessies georganiseerd rond de verhalen uit het dagelijks leven, vroeger en nu.

Mensen een stem geven

Elk verhaal telt in de bib is een samenwerking tussen landelijke organisaties (FARO, Iedereen Leest en Huis van Alijn) en lokale organisaties (Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, Buitenschoolse kinderopvang OCMW Zelzate en bibliotheek Zelzate) die onder meer actief zijn op het vlak van leesbevordering, cultureel erfgoed en welzijn met als gezamenlijk doel het verbeteren van het welbevinden van mensen in een kwetsbare situatie.

Op vijf donderdagavonden werden de deelnemers gestimuleerd en begeleid in het vertellen van een eigen verhaal. In het begin putten ze hun inspiratie uit objecten en verhalen die werden gekozen door het Huis van Alijn. In de daaropvolgende sessies brachten ze zelf objecten en verhalen mee. Die werden door de deelnemers verwerkt tot digitale verhalen. Op een zaterdagmiddag kon het publiek de resultaten komen bekijken tijdens een gezellig toonmoment waarop uiteraard de obligate taart en andere lekkernijen niet konden ontbreken. De sfeerbeelden spreken voor zich.

Het was op heel wat vlakken een zeer leerrijk traject, dat samen met de deelnemers zal worden geëvalueerd en zeker wordt herhaald. Denken we bijvoorbeeld aan de geslaagde samenwerking tussen verschillen sectoren, het ontwikkelen van methodieken en het bereiken van deelnemers. 

In onderstaand filmpje maakt u kennis met enkele getuigenissen van partners en deelnemers.


Foto: deelnemers aan Elk verhaal telt in de bib (c) FARO

Bart De Nil