Een goed bewaard geheim

ADVN (c) FARO

De reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn werd in Antwerpen uitgebreid met twee nieuwe locaties. Onder meer het gebouw en de collectie van het ADVN inspireren mensen in een hersteltraject om hun eigen verhaal te vertellen.

Eén concept, meerdere plaatsen

Met het succesvolle piloottraject Kleine documenten, grote verhalen in het Letterenhuis toonden we al aan dat ook archieven een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van mensen. Om de mogelijkheden hiervan verder te verkennen, nieuwe methodieken te ontwikkelen en vooral ook om meer welzijnsmetingen te kunnen verrichten, breidden we de samenwerking met de Herstelacademie Antwerpen uit naar twee nieuwe erfgoedinstellingen. De eerste van die nieuwe partners is het ADVN. Met ondersteuning van HerstelAcademie SaRA en Iedereen Leest zal er in het najaar een reeks van zes sessies worden georganiseerd.

ADVN als plaats van zorg en creativiteit

In een voormalig schoolgebouw met een groene binnentuin in Antwerpen huist het ADVN dat het erfgoed omtrent de Vlaamse beweging in al haar geledingen bewaart. Publieksmedewerker Sophie Ghyselinck liet zich tijdens de voorbespreking ontvallen dat deze site zonder meer een goed bewaard geheim is. Meteen was de titel van het piloottraject geboren. In het centrum van Antwerpen biedt de site van het ADVN, met al haar verhalen en collecties, een uitgelezen kader om mensen te helpen tijdens hun herstelproces.

Tijdens Een goed bewaard geheim worden de deelnemers geprikkeld en geïnspireerd door enkele opmerkelijke stukken van het repressie-erfgoed, afkomstig uit interneringscentra van na de Tweede Wereldoorlog. Sommige van die stukken kunt u bekijken tijdens de tentoonstelling Gemaakt achter prikkeldraad?. Die loopt nog tot 20 september 2019 in het ADVN.

De verhalen achter de poëziealbums, wenskaarten, schilderijen en objecten uit de interneringscentra dienen als inspiratie voor de deelnemers om hun ‘eigen’ verhaal te maken. De manier waarop ze dat doen kiezen ze zelf, bijvoorbeeld door middel van digital storytelling of door het maken van een nieuw object. Tijdens het proces komen ze in contact met de archieven van het ADVN en gaan ze aan de slag met enkele creatieve werkvormen.

Elders op onze website vindt u een voorstellingsfiche van Een goed bewaard geheim. Deze fiche zal de komende maanden verder worden aangevuld met bijkomende informatie, foto’s en filmpjes.

Foto: (c) FARO

Bart De Nil