(D)evolutie in het Nederlandse archief- en bibliotheeklandschap: fusie Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief afgeblazen

Begin vorig jaar berichtte ik nog over "opmerkelijk nieuws van onze Noorderburen". Namelijk het voornemen van het kabinet van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om de Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, en het Nationaal Archief (NA) te fusioneren. Toen klonk het nog dat dit voor de Nederlandse overheid een logisch vervolg was op de verregaande samenwerking tussen beide instellingen én een logisch gevolg van het digitale tijdperk waarin de verschillen veel minder groot, en de uitdagingen van bewaren en beschrijven nagenoeg hetzelfde zijn. Blijkbaar zijn de geesten en inzichten veranderd want de huidige minister van OCW heeft, na een verkenning, besloten dat de fusie tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief definitief niet doorgaat.

De bovengenoemde positieve effecten van een fusie zijn blijkbaar niet meer te verwachten. Daarboven wordt gesteld dat het Nationaal Archief een duidelijke rol in het archiefstelsel heeft. De Koninklijke Bibliotheek van haar kant heeft een eigen rol in het bibliotheekstelsel die bovendien wordt uitgebreid. KB en NA zullen samenwerken én samen met o.m. het Instituut voor Beeld & Geluid, Digitaal Erfgoed Nederland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed participeren in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Dit Netwerk zal een rol spelen in het duurzaam bewaren en toegankelijk maken van digitaal erfgoed voor de samenleving.

Bron: Koninklijke Bibliotheek Nederland

Bart De Nil
Nationaal Archief Nederland
Koninklijke Bibliotheek Nederland