Boekvoorstelling Autismevriendelijk museum

Personen met autisme ondervinden vaak nog moeilijkheden om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Om hieraan tegemoet te komen lanceerde de Vlaamse Regering begin 2017 een Austismeplan. Een van de hoofddoelstellingen van dit plan is het verhogen van de participatiekansen voor personen met autisme. Ook de cultureel-erfgoedsector kan mee bouwen aan een voor personen met autisme toegankelijke samenleving.

Bart De Nil en Liese Rutsaert schreven met Autismevriendelijk museum. Het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme een boek vol tips & tricks voor het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme. Daarvoor haalden ze de mosterd bij heel wat goede praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland én een pilootproject waarbij het museum Huis van Alijn in Gent zijn museumrondleiding aanpaste op maat van een autiklas uit het Buitengewoon Onderwijs. Datzelfde museum maakte van een volledige vernieuwing van zijn opstelling gebruik om een museumbezoek zowel voor, tijdens als erna autismevriendelijk te maken. Naast een beschrijving van deze inspirerende praktijkvoorbeelden zorgden de auteurs ook voor een checklist voor cultureel-erfgoedinstellingen die hun gebouw en werking autismevriendelijk willen maken.

Deze publicatie wordt gelanceerd op woensdagavond 20 december in de museumzolder van het Huis van Alijn, met enkele getuigenissen en bruikbare inzichten. Samen met het Huis van Alijn stelde FARO een boeiend programma samen. Met onder meer de inzichten van een autisme-expert, een duo-presentatie door de auteurs en een woordje van het beleid. Na afloop krijgt u een hapje en drankje. Een gedetailleerd programma komt binnenkort online.

Een buitengewone boekvoorstelling, en wat meer is: u krijgt een exemplaar van het boek mee, t.w.v. 29 euro, én u krijgt een rondleiding doorheen de vernieuwde museuminrichting van het Huis van Alijn.

U kan zich hier inschrijven. Schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt.

Bart De Nil