Archieven en filmpjes

Hoe wek je buiten de archiefwereld aandacht voor het digitaal archiveren? Hoe maak je aan beleidsmakers, directeurs en managers duidelijk dat het beheren van digitale informatie dringend moet worden aangepakt? Om antwoord te geven op deze vragen maakte Arthur Bueno in opdracht van het Gemeentearchief Rotterdam een schitterend filmpje.

Het gemak waarmee men een video op een website kan zetten zorgt ervoor dat steeds meer archieven video gebruiken om hun werking te promoten. Een kort, goed gemaakt filmpje met een verhaallijn vertelt immers meer dan een tekst of een statische presentatie. Een laagdrempelig voorbeeld is het filmpje op het YouTube-kanaal van het gemeentearchief van Wageningen. Grootser van aanpak is de film 'DNA', die de digitale ambities van het Nationaal Archief van Nederland in beeld brengt. Het verhaal van het Digitaal Nationaal Archief wordt verteld aan de hand van een gedramatiseerde documentaire. Op de website van het Nationaal Archief vind je ook een versie voor doven en slechthorenden, een versie voor visueel gehandicapten en een Engels ondertitelde versie.

Om af te sluiten hieronder nog een filmpje over de taken van een archivaris. Ondertussen blijft het wachten op het eerste Vlaams archief dat op zijn website met video aan de slag gaat.

 

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.
Bart De Nil
archieven
ict
digitaal erfgoed
digitaal archiveren