Vlaamse Erfgoedbibliotheek houdt u op de hoogte van Wijzer Waarderen

Weegschaal

Vanuit de vaststelling dat bestaande waarderingsmodellen uit de museum- of archiefwereld zich niet zomaar laten toepassen op erfgoedbibliotheken, startte de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in 2017 met het project Wijzer Waarderen. Dit pilootproject bestaat uit twee luiken: de ontwikkeling van een waarderingsmethodiek voor bibliothecair erfgoed en de realisatie van een verbeterde Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken.

Momenteel experimenteren de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek met het waarderen van krantencollecties. Ze ontwikkelen en testen al doende een methode om deelcollecties van boeken, kranten of tijdschriften te waarderen. Bedoeling is om deze methode ook in te zetten om gelijkaardige deelcollecties tegen elkaar af te wegen.

Oproep

Vanaf het najaar wordt het model verder getest en verfijnd, in samenwerking met andere erfgoedbibliotheken en met nieuwe deelcollecties. Erfgoedbibliotheken die onder begeleiding praktische ervaring willen opdoen met waarderen kunnen zich nu al aanmelden bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Mogelijke collecties zijn bijvoorbeeld (kunst)tijdschriften, kunstboeken, veilingcatalogi. Deelnemers leren als eerste de waarderingsmethodiek toepassen en krijgen de kans om feedback te geven om zo het ontwikkelde instrumentarium verder te verfijnen.

Op 14 september organiseert de Vlaamse Erfgoedbibliotheek een overlegmoment over het pilootproject Wijzer Waarderen. Interesse om dit overleg bij te wonen? Bevestig dan uw aanwezigheid via Melissa Hodza, projectmedewerker waardering: melissa@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be. Praktische informatie volgt nog.

Blijft u graag op de hoogte van het project? Schrijf u dan in voor de projectupdates van Wijzer Waarderen. De eerste in een reeks van vijf verscheen eerder deze week. U vindt het bericht hier. Inschrijven op de verzendlijst kan hier.

Bron: Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Annemie Vanthienen