Provinciale Bibliotheek Limburg laat u meekijken achter de schermen

In een knap educatief filmpje toont een medewerker van de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) hoe u zelf een oud boek kunt reinigen volgens de droge methode. Samen met het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE, Limburg) en Mojomedia maakte de PBL een filmpje waarin het hele proces van preventieve conservatie stap voor stap wordt getoond. Een unieke blik achter de schermen!

In de zomer van 2010 richtte de PBL een depot in dat volledig werd geklimatiseerd om waardevolle oude drukken in optimale omstandigheden te kunnen bewaren. Vooraleer de oude drukken in het depot hun plekje krijgen worden ze nagekeken en zorgvuldig gereinigd. Hierbij wordt een eerste schadeonderzoek verricht en krijgen de kwetsbaarste boeken een zuurvrije verpakking. De medewerkers van de PBL kregen hiervoor een intensieve opleiding door een adviesbureau gespecialiseerd in preservatie, conservatie en restauratie van papieren erfgoed.

Bron: Provinciale Bibliotheek Limburg

Meer informatie over het bewaren en conserveren van boeken vindt u ook op de websites van Depotwijzer en VerzekerDe Bewaring.

Annemie Vanthienen