Opening museum KBR uitgesteld

Chroniques de Hainaut Zuidelijke Nederlanden, 1447-1468. Ms. 9242-9244 © KBR

Net als het GUM (Gents Universiteitsmuseum) in maart, moet nu ook de opening van het KBR Museum worden uitgesteld. Beide beslissingen zijn een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Het nieuwe museum van KBR - of Koninklijke Bibliotheek van België - had de deuren moeten openen op 15 mei. Deze datum wordt nu verschoven naar 18 september 2020.

Centraal in het museum staat 'de Librije' van de hertogen van Bourgondië, een verzameling van aanvankelijk meer dan 900 handschriften. Een derde daarvan blijft vandaag bewaard in KBR. Vanaf het najaar ontdekt u in het KBR Museum de historische, de economische en de artistieke context waarin deze prachtige verzameling is ontstaan en komt u te weten hoe een handschrift werd gemaakt. Daarnaast zal het museum u in een innovatieve scenografie meer dan 160 originele documenten en heel wat objecten presenteren, zoals schilderijen, retabels, beelden en dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Samen vertelt deze verzameling u het verhaal van de hertogen van Bourgondië en hun handschriften.

In afwachting ...

  Gevecht van de consul Marcus Actilius en het fabeldier. Miniatuur van Willem Vrelant in Leonardo Bruni, Première guerre punique. KBR, ms 10777, f 58r

  Kunt u moeilijk wachten tot september of wilt u graag, vanuit uw kot, een kijkje nemen in de rijke handschriftenschat van KBR? Dat kan, want in afwachting van de opening van het museum kunt u nu maar liefst 213 handschriften uit de Librije van de Bourgondische hertogen online doorbladeren. Helemaal gratis, zonder beperking.

  Via Belgica, de gedigitaliseerde collectie van KBR, kunt u inzoomen op miniaturen en topstukken zoals de Roman de Girart de Nevers, het Peterborough Psalter en de Chroniques de Hainaut.

   Meer info: Website KBR

   In juni brengt het zomernummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed een interview met Sara Lammens, directeur ad interim van KBR. Ze vertelt onder meer over hoe het museum tot stand kwam en welke keuzes KBR daarbij maakte. Wordt verwacht!

   Foto's:

   • Chroniques de Hainaut Zuidelijke Nederlanden, 1447-1468. Ms. 9242-9244 © KBR
   • Gevecht van de consul Marcus Actilius en het fabeldier. Miniatuur van Willem Vrelant in Leonardo Bruni, Première guerre punique. KBR, ms 10777, f 58r
   Annemie Vanthienen