NMBS stelt historische collecties open voor het publiek

Beeld: NMBS

Dankzij een grootschalige inventarisatie en digitalisering zijn alle erfgoedcollecties van NMBS voortaan online toegankelijk op trainworld.be, de website van het treinmuseum van NMBS. Voortaan kunt u er 12.000 museumfiches en 71.000 documenten gratis raadplegen. De collectie wordt bovendien nog regelmatig aangevuld dankzij de permanente hulp van een twintigtal gepassioneerde vrijwilligers. 

Diverse collecties

Op 5 mei 1835 opende België de eerste spoorlijn op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen. Brussel werd zo de eerste hoofdstad ter wereld met een treinverbinding. De spoorwegen hebben van bij hun ontstaan een grote invloed gehad op de samenleving, zowel op economisch, sociaal als technologisch vlak. 

Het spoorwegerfgoed behouden en beheren, als cultuurinstrument, is een van de opdrachten van NMBS. De erfgoeddienst van NMBS beheert zeer diverse collecties, die vanzelfsprekend authentieke rijtuigen en historische locomotieven omvatten, maar ook tal van objecten, meubels, maquettes, uniformen, gereedschap, foto’s, films, affiches, documenten, postzegels, boeken en tijdschriften. Naast wetenschappelijk onderzoek voeren, zijn het behoud en de ontsluiting van de collectie, door ze toegankelijk te maken voor de bevolking, de voornaamste activiteiten van deze dienst.

Toegankelijk voor iedereen

Onderzoekers, studenten, spoorwegliefhebbers ... voortaan kan iedereen de collecties van het rijke Belgische spoorwegerfgoed ontdekken via duizenden referenties, foto's en kwalitatieve scans op trainworld.be. Dankzij de duidelijke, gebruiksvriendelijke en ergonomische zoekfunctie krijgt u toegang tot beknopte of gedetailleerde informatie. Daarnaast kunt u er ook foto's of digitale opnames downloaden. De site biedt de mogelijkheid om stukken te selecteren, om het resultaat van de zoekopdrachten af te drukken en om ze via e-mail te versturen. De databank is zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Frans.

Dit erfgoed inventariseren was een titanenwerk dat mogelijk werd dankzij de kostbare hulp van een pool van twintig gepassioneerde vrijwilligers. De groep werkt onverminderd voort aan de inventarisatie van de collectie, die in de toekomst nog zal worden uitgebreid. Naast de eigen collecties, brengt NMBS ook de collecties van derden onder de aandacht, zoals bijvoorbeeld spoorweggebonden stukken van het Instituut voor Financiële Archeologie in Mechelen. In de toekomst zullen nog andere, soortgelijke partnerships worden opgezet.

Iedereen met interesse in de geschiedenis van de Belgische spoorwegen kan op werkdagen, na afspraak op doccenter@nmbs.be, terecht bij het documentatiecentrum van NMBS in de Frankrijkstraat 85, 1060 Brussel (op een boogscheut van het station Brussel-Zuid).

Bron: NMBS - Train World Heritage

Annemie Vanthienen