Erfgoed behouden ... met steun van een mecenaatsfonds

Restauratie van de Maquette van Rome (c) KMKG-MRAH

De afgelopen weken en maanden kwam de Koning Boudewijnstichting verschillende keren naar buiten met nieuws uit haar mecenaatsfondsen. Telkens ging het om erfgoedstukken die dankzij een van de fondsen gerestaureerd konden worden. Momenteel lopen er opnieuw een aantal projectoproepen.

Fondsen

Onder de vleugels van haar Erfgoedfonds beheert de Koning Boudewijnstichting een brede waaier mecenaatsfondsen. Dergelijke fondsen worden bij de Koning Boudewijnstichting opgericht door mecenassen en richten zich op een bepaald doel. Zo is er een fonds dat de collecties van musea in België wil verrijken met de aankoop van nieuwe werken, of eentje dat zich inzet voor het behoud en de ontsluiting van documenten en tekeningen van Belgische surrealisten. Elk fonds opteert voor een eigen werkmethode: sommige beheren een collectie, andere lanceren projectoproepen of kennen prijzen toe en nog andere ondersteunen onderzoek.

Met de steun van zo'n mecenaatsfonds kregen recent een aantal werken een restauratiebehandeling: 

  • De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude werd met steun van het Fonds Baillet Latour gedurende een anderhalf jaar durende restauratie ontdaan van de gele vernislagen en latere overschilderingen en onderworpen aan een grondig wetenschappelijk onderzoek. Dat leidde tot enkele opmerkelijke ontdekkingen. Nog tot 13 januari 2019 kunt u het gerestaureerde topwerk bezichtigen in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. In het voorjaar van 2019 keert De Dulle Griet terug naar het museum Mayer van den Bergh in Antwerpen.
  • Verschillende topwerken van de Brusselse schilder Theodoor van Loon zijn nu in volle glorie te ontdekken in BOZAR. Dat werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds René en Karin Jonckheere en het Fonds Baillet Latour, die de restauratie van dit uitzonderlijk erfgoed steunden. De Aanbidding der herders, een van de topstukken uit de collectie van het Abdij van Park, werd gerestaureerd en ook de vijf werken die de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk en het Karmelietenklooster in Brussel van de kunstenaar bewaren, werden in hun oude glorie hersteld.
  • In het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel werd begonnen met de restauratie van de maquette van het Oude Rome. Bedoeling is om deze maquette vanaf volgend schooljaar te integreren in een interactieve installatie waarin ook film, 3D-animatie, apps en virtual reality een rol spelen. Het project wordt volledig gefinancierd door het Fonds Alexis Liénard, dat als missie heeft om bij te dragen aan kwaliteitsvol onderwijs van het Grieks en het Latijn in België.

Oproepen

Voor een aantal mecenaatsfondsen loopt er momenteel een projectoproep waarvoor u een kandidaatsdossier kan indienen. Een overzicht van deze oproepen vindt u op deze webpagina, de oproepen staan gerangschikt volgens indieningsdatum.

Een volledig overzicht van alle fondsen die actief zijn op gebied van het behoud van erfgoed vindt u hier. De lijst kan gefilterd worden op roerend erfgoed, bouwkundig erfgoed, natuurlijk erfgoed, geschiedenis & archeologie, muziek, fondsen met oproep of fondsen 'Vrienden van'.

Meer informatie: Erfgoed | Koning Boudewijnstichting

Foto: Restauratie van de Maquette van Rome (c) KMKG-MRAH

Annemie Vanthienen