Conn3ct verbindt oude gedrukte boeken met hedendaagse sociale media

Conn3ct

Wat hebben Erasmus' boeken en de tweets van Donald Trump met elkaar gemeen? Meer dan u op het eerste gezicht zou denken, zo illustreert de tentoonstelling Conn3ct, nog tot 17 september te bezoeken in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Want dat de opkomst en verspreiding van een nieuw medium een belangrijke maatschappelijke impact kan teweegbrengen, is na een bezoek aan Conn3ct wel duidelijk. Dat was al zo ten tijde van de verspreiding van het gedrukte boek, en dat is nog steeds zo met de hedendaagse sociale media.

Browsen, delen en nadenken

De expo vertelt geen lineair of chronologisch verhaal: de verschillende thema’s, vitrines met boeken en multimediale zuilen zijn naar eigen invulling te bekijken. Van het belang van investeringen, over risico, winst en verlies; de aandacht voor nieuwe gebruikers en maatschappelijke veranderingen van onderuit; het belang van influencers en de mogelijkheid tot dialoog en discussie. Tegenspraak en controverse ondergraven dan weer het gezag van machthebbers, met censuur en controle als gevolg.

Al deze actuele thema’s illustreren de verbinding tussen het oude boek en hedendaagse sociale media. Als bezoeker vormt u zo al browsend uw eigen verhaal, interpretatie en mening én kan u die ook actief delen: alle acties en reacties worden live getoond op een grote social wall. Conn3ct creëert hiermee een 'expo 2.0'-omgeving die u als bezoeker de impact van sociale media op uw leven laat ervaren, én u laat nadenken over de (kritische) omgang met opinievorming, fake news en informatieverspreiding op het internet.

Een bijzondere locatie

Conn3ct is te zien in de unieke Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Meteen dé locatie om het werk van Erasmus, een Wereldkroniek gedrukt op een rol, een kosmografisch boekje met beweegbare onderdelen of een aflaatbrief te ontdekken … Bovendien was Antwerpen in de zestiende eeuw een drukkerscentrum van formaat: Humanisten, zoals Erasmus, lieten hun werk in Antwerpen drukken, en de stad was een draaischijf voor pamfletten voor of tegen Luther. Van alle boeken die in de zestiende eeuw in de Nederlanden gedrukt werden, kwamen bovendien meer dan 80% van een Antwerpse pers.

Meer informatie over Conn3ct vindt u op de tentoonstellingswebsite.

Meer lezen

In faro | tijdschrift over cultureel erfgoed verscheen eind 2014 een bijdrage over Conn3ct: 'Conn3ct, twee media, 1 verhaal. Een mediawijze ervaring voor boekenwurmen en smartphonezombies'. Daarin brengen Maartje De Wilde en Eva Wuyts het verhaal achter de tentoonstelling. U kunt dit artikel online lezen via ISSUU.

Conn3ct is een initiatief van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek, een netwerk van zes erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel, en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland, in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen. Na Göttingen en Den Haag is de expo nu te zien in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. In oktober reist Conn3ct verder naar Hasselt. De expo is volledig drietalig: Nederlands, Engels en Duits.

Annemie Vanthienen