3.640 historische boeken verhuizen terug van Ename naar Gent

Kostbaar missaal uit 1837, collectie mannelijke oversten (c) Zusters van Liefde

Het Erfgoedhuis van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria in Gent verhuist. En daarom werden 3,5 jaar geleden zo'n 3.640 boeken overgebracht naar het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename, in afwachting van hun definitieve verhuis naar een nieuw onderkomen. De boekenverzameling kan nu terug naar huis.

Rijke, gevarieerde collectie

Het Erfgoedhuis bewaart en vertelt de geschiedenis van de zusters met archiefdocumenten, foto’s, objecten en boeken. Het bevond zich in de Gentse Molenaarsstraat 28, maar door de groei van de verpleegsterschool en de afname van het aantal zusters, werd beslist om te verhuizen naar de Molenaarsstraat 22. Terug naar de plaats waar het allemaal begon, want de nieuwe ingang is ook de poort waarlangs Jozef Triest, stichter van de congregatie, samen met zijn zes zusters in Gent arriveerde.

De historische collectie van het Erfgoedhuis omvat niet alleen de privébibliotheek van de mannelijke oversten, maar ook de boekenverzameling van O.L.V.-ten-Doorn in Eeklo, de collectie van de tehuizen voor ‘gevallen’ meisjes, dove meisjes en gerechtskinderen en een verzameling missalen en antifonaria. Alles samen niet alleen een schat aan historische boeken, maar ook didactisch waardevol erfgoed, met informatie over onderwijs en bijzondere jeugdzorg.

Tijdens hun verblijf in Ename kregen drie waardevolle kunstvoorwerpen (een houten Christusbeeld, een vergulde lijst en een schilderij van P.J. Triest uit 1822) een anoxiebehandeling om houtworm onschadelijk te maken. Bij de verhuis en inrichting van de nieuwe plek kregen de zusters advies en ondersteuning van de Oost-Vlaamse provinciale depotconsulenten.

Meer over het Erfgoedhuis van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria vindt u hier, meer over het Oost-Vlaams Provinciaal Erfgoedcentrum Ename vindt u hier.

Foto: Kostbaar missaal uit 1837, collectie mannelijke oversten © Zusters van Liefde

Annemie Vanthienen