“Ze verdienen een dikke pluim.” | Publiek van archieven zeer tevreden over dienstverlening
Woensdag 1 december presenteerde FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de resultaten van het grootste publieksonderzoek ooit van archieven in Vlaanderen. Wat blijkt? De algemene tevredenheid van de archiefgebruikers over de dienstverlening, zowel in de leeszaal als online, en de infrastructuur is zeer hoog. Opmerkelijk is vooral de zeer grote algemene tevredenheid over het archiefpersoneel. Archiefgebruikers appreciëren vooral de dienstverlening, hulpvaardigheid en vriendelijkheid. Gevraagd naar eventuele verdere suggesties en opmerkingen steken de respondenten niet zelden de loftrompet over het archiefpersoneel. Of in de woorden van een gebruiker van het stadsarchief van Aalst: “Ze verdienen een dikke pluim.”De dertien archieven die deelnamen aan dit publieksonderzoek vormen een representatief staal van de Vlaamse archiefsector. Zowel overheids- als culturele archieven namen deel. De respons was overweldigend: 1.700 personen vulden de bevraging in, wat een responsgraad van 48 % is. Ter vergelijking: bij een vorig onderzoek in 2007 vulden 1.320 personen de enquête in.
Naast een algemeen rapport kregen de deelnemende archieven ook een gepersonaliseerd onderzoeksrapport. Dat zal hen in staat stellen om hun publiekswerking kritisch te evalueren en aan te scherpen. Ze kunnen hun scores ook vergelijken met een globale analyse van de archiefinstellingen in Vlaanderen.
De deelnemende archieven waren de stadsarchieven van Aalst, Antwerpen, Leuven, Geel, Halle, Mechelen en Turnhout; het OCMW-archief Gent, Amsab-ISG (Gent), Liberaal Archief (Gent), Letterenhuis (Antwerpen), Aartsbisschoppelijk Archief (Mechelen) en het Provinciaal Archief van West-Vlaanderen.
FARO wenst dit publieksonderzoek in samenwerking met de archiefsector te herhalen. Het onderzoeksmateriaal laat ons toe betekenisvolle tendensen en vergelijkende analyses doorheen tijd en ruimte op te stellen. Het algemene rapport wordt door FARO in het voorjaar van 2012 online gepubliceerd.