EMYA prijs 2023 toegekend

De Belgische delegatie tijdens de uitreiking van de EMYA Awards in het MUHBA Barcelona, 6 mei 2023 © ICOM Belgium Flanders

De winnaar van de European Museum of the Year Awards 2023 (EMYA) is bekend: het Etno Museum in Valencia. De EMYA Awards bekronen musea die innovatief willen zijn, die inzetten op maatschappelijke urgenties en die dat op een kwaliteitsvolle publieksvriendelijke manier waarmaken. Het FeliX Art & Eco Museum in Drogenbos kreeg een eervolle vermelding. Met de prijzen wil het European Museum Forum (EMF) duidelijk de vinger aan de pols van de samenleving houden.

De vaste museumpresentatie 'Not Easy to be Valencian”. The City: Global and Local. Tower of electrical appliances (Hector Juan © ETNO)

Vooral het inclusieve en open karakter van het Etno Museum in Valencia kon de jury overtuigen.  Het museum behartigt het recht van lokale gemeenschappen om te kunnen dialogeren over ‘vergeten historische verhalen’ uit de regio. Zo kunnen die het verleden écht begrijpen en tegelijk pijnlijke passages niet uit de weg gaan. Die visie vertrekt vanuit een sterke ethische basis en wil een positieve impact op de lokale gemeenschap waarmaken.

Nog in de prijzen gevallen

De Museumprijs van de Europese raad is uitgereikt aan het Arbeidersmuseum in Kopenhagen, gevestigd in een van de oudste gebouwen van de arbeidersbeweging in Europa. Het museum linkt de historiek van het gebouw aan die van de arbeidersbeweging en slaagt er bovendien in om de actuele relevantie van de arbeiderscultuur te onderzoeken. 

Het FeliX Art & Eco museum is het enige genomineerde Vlaamse museum. Het ontving een eervolle vermelding van de jury omdat het erin slaagt de grenzen tussen materieel en immaterieel erfgoed, tussen kunst en ecologie te slopen, én daar ook de verschillende gemeenschappen bij betrekt.

"We zijn zeer blij met die eervolle vermelding. Het monografisch museum, opgestart rond de collectie van Felix De Boeck, is destijds quasi als een ‘ufo’ in Drogenbos geland, zonder veel binding met de lokale context. In de Vlaamse rand bleek die context trouwens complex. Een artistieke verbreding was van bij het begin nodig. Maar vanaf de renovatie van de hoeve kunnen we als museum écht inspelen op de omgeving. De ecologische thematiek kreeg dan niet alleen kansen, maar ook het werken volgens de filosofie van de zgn. ecomusea. Ecomusea in de oorspronkelijke betekenis: samen met de omwonenden, verenigingen, gemeentelijke diensten, de talloze vrijwilligers een verbindend verhaal vertellen. Zo is bv. het samen tuinen vandaag operationeel." - Directeur Sergio Servellón

Een korte video die is gemaakt naar aanleiding van de EMYA-uitreiking belicht dat ‘tweesporenbeleid’:

 

De EMYA Awards is een initiatief van het European Museum Forum (EMF) dat de prijs sinds 1977 organiseert. Het EMF ressorteert onder de Europese raad en stimuleert vernieuwing en kwaliteitsvolle museale standaarden. De nominaties en toekenning van de prijzen gebeurt door vertegenwoordigers van musea in Europa en berust op een proces van selectie van kandidaten, overleg en museumbezoeken. De samenstelling van de jury die de prijzen in 2023 toekende, vindt u hier.

Alle informatie over de EMYA 2023 winnaars, de eervolle vermeldingen en de genomineerden vindt u op deze website van het EMF

Foto’s:De Belgische delegatie tijdens de uitreiking van de EMYA Awards in het MUHBA Barcelona, 6 mei 2023 (© ICOM Belgium Flanders) // De vaste museumpresentatie “Not Easy to be Valencian”. The City: Global and Local. Tower of electrical appliances (Hector Juan © ETNO)

Anne Milkers
European Museum Awards
Conferentie