Le nouveau Spectrum 5.0 est arrivé

Spiraal

De langverwachte vernieuwde versie van Spectrum, de standaard voor collectiemanagement, is klaar. Deze standaard werd ontwikkeld door Collections Trust in Groot-Brittannië en helpt er de sector om een accreditation, een ‘kwaliteitslabel’ te verkrijgen. Een vorige versie werd door FARO, in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland vertaald en ter beschikking gesteld. 

What’s new?

In de nieuwe versie 5.0 kunt u de verschillende procedures afzonderlijk downloaden. Zo heeft u meteen een overzicht van de inhoud van de standaard en kunt u gerichter gebruikmaken van Spectrum. Elke procedure wordt afgesloten met een schematische weergave.

De inhoud werd in toegankelijker Engels geschreven en getest door het veld zelf. Het is dus een bottom-up gegroeide standaard vanuit de praktijk en niet vanuit een theoretische ivoren toren.

De namen van enkele procedures zijn veranderd om de inhoud te verduidelijken.

Meegroeien met de nieuwe tendensen: digitalisering en waardering

Er zijn ook enkele nieuwe procedures toegevoegd, namelijk:

  • Reproductie: reproductierechten, door het toenemende belang van digitalisering
  • Collections review: een procedure voor het uitvoeren en documenteren van een waardering. Deze procedure kunt u vergelijken met de Basisnormen voor een kwaliteitsvol waarderingstraject en is aangevuld met concrete tips over het documenteren van het proces. Bij de acties die voortvloeien uit een waardering, wordt meteen doorgelinkt naar de Spectrum-procedures die hierbij horen.

Duiding

Naast de basisvereisten wordt uitgelegd waarom bepaalde stappen in de procedure belangrijk zijn, dit om uw collega’s (of uzelf) makkelijker te overtuigen.

Ontdek Spectrum 5.0 via de website van Collections Trust. Test u de nieuwe versie van Spectrum uit, laat het ons dan weten. Wij zijn alvast fan.

Anne-Cathérine Olbrechts