In een reeks van drie blogs brengen Bart De Nil en Bart Marius verslag uit over de conferentie 'Participation in cultural heritage for mental health recovery', eind vorig jaar in Gent. In deel 2: uitdagingen.
In een reeks van drie blogs brengen Bart De Nil en Bart Marius verslag uit over de conferentie 'Participation in cultural heritage for mental health recovery', eind vorig jaar in Gent. In deel 1: enkele algemene indrukken.
De Amerikaanse podcastreeks 'Working' interviewt mensen over hoe ze hun werk doen. In tien afleveringen komen ook de medewerkers van het New Yorkse Museum of Modern Art uitgebreid aan het woord.
Alle erfgoedinstellingen, groot en klein, zoeken naar manieren om hun verhalen te vertellen in een virtuele immersieve wereld. Het Nederlandse Fieldlab Virtual Worlds helpt hen daarbij.
Door hun grote lokale verbondenheid kunnen archieven een belangrijke rol spelen in het aanpakken van maatschappelijke noden. Met 'Archief in de buurt' wil FARO de komende twee jaar expertise opbouwen en tools ontwikkelen om ze hierin te ondersteunen.
Erfgoedinstellingen doen hun best om een aanbod te creëren voor jongvolwassen met geestelijke gezondheidsproblemen. Maar hebben dergelijke activiteiten een positieve invloed op hun welzijn? Dat is wat Dean Veall en Humera Iqbal onderzochten in het project 'Between Spaces'.
Een van de vele gesmaakte presentaties tijdens de internationale conferentie over cultureel erfgoed en geestelijke gezondheid, op 29 en 30 november in Gent, werd gebracht door Claire Wellesley-Smith. Deze kunstenares en onderzoekster uit West Yorkshire vertelde over twee langlopende gemeenschapsprojecten.
Tijdens de FARO-conferentie Erfgoed & Immersieve Storytelling gaf Peter Law, hoofd productie van Flying Object, ons een bevlogen inkijk in hoe een multidisciplinair team erin slaagde om van de tentoonstelling Tate Sensorium een multisensoriële belevenis te maken.
'GRAFT : a soil based syllabus' van het National Waterfront Museum in Swansea is een goede illustratie van de mogelijkheden die open en groene ruimtes rond erfgoedinstellingen kunnen bieden voor welzijnsactiviteiten.
Een schot in de roos, dat is het minste wat je kan zeggen van de driedaagse internationale conferentie die van 28 tot en met 30 november in Gent georganiseerd werd door FARO in samenwerking met tal van andere partners.
In het traject 'Op verhaal komen met kloosterspullen' liet Petra zich inspireren door een Afrikaanse dolk. In twee filmpjes presenteert ze u haar verhaal en getuigt ze over haar deelname aan het traject.
Eind deze week presenteert Stichting Archiefpublicaties een nieuwe publicatie over digitaal preserveren. FARO-collega Bart De Nil werkte mee aan de redactie van dit boek.