50 jaar migratie en erfgoed

2014 staat voor de deur. Het is dan exact vijftig jaar geleden dat België akkoorden sloot met Marokko en Turkije over de zogenaamde ‘arbeidsmigratie’. De economie in ons land draaide bij het begin van de Golden Sixties op volle toeren, en had nood aan sterke handen. Véél handen. Nodeloos te zeggen dat die akkoorden een enorme impact hadden, zowel in ons land als in Turkije en Marokko. Eerst kwamen individuele arbeiders, later volgden hun familieleden. De Spaanse, Poolse, Italiaanse en Griekse gemeenschappen deden het hen al voor. En ook anno 2013 kiezen vele migranten voor een betere toekomst in Vlaanderen. Naar aanleiding van dit jubileum lanceerde de verenigde cultuursector de campagne ’50 jaar migratie’.

Boekje Thuis. 50 jaar migratie

Met het boekje Thuis peilen we naar hoe en waarom mensen zich thuis voelen, en wat dat thuisgevoel oproept en bijzonder maakt. De minibundel biedt portretten, feiten, cijfers en leestips. Speciaal voor deze bundel schreven auteurs Rachida Lamrabet, Rodaan Al Galidi, Joke van Leeuwen, Mustafa Kör en Fikry El Azzouzi een kortverhaal. 

Download de volledige bundel (pdf)

 


Alle activiteiten op www.uitinvlaanderen.be/50jaarmigratie

In de hele cultuursector zullen tal van activiteiten over ’50 jaar migratie’ plaatsvinden. Er staan tentoonstellingen op stapel, lezingen, wandelingen, nieuwe boeken, ontmoetingen, theater- en andere voorstellingen, kook- en proefmomenten, workshops … teveel om op te noemen! Alle activiteiten van het herdenkingsjaar worden online gegroepeerd op www.uitinvlaanderen.be/50-jaar-migratie.

Fotowedstrijd ‘Thuis. 50 jaar migratie’

Waar voelt u zich thuis? In uw luie zetel, tuin of net dat andere, heel speciale plekje? FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, het Forum voor Amateurkunsten vzw en het Centrum voor Beeldexpressie vzw lanceren een fotowedstrijd over het thema ‘thuis’.

Bezorg ons via Facebook een foto van uw favoriete thuisplek. U mag er ook zelf opstaan. Beschrijf in enkele lijnen de keuze van uw thuisplek. Dan zorgen wij voor leuke prijzen. Een onafhankelijke jury verdeelt de juryprijzen: Een Nikon 1 v2 + VR 10-30 mm; een bon voor een fotocanvas 80 x 120 cm; een Bongobon Weekendtrip. De personen wiens foto’s de meeste 'Likes' verzamelden op Facebook winnen een professionele fotoshoot op locatie, een Ebrukunstwerk (kunstwerk op basis van Turks watermarmeren) of een aankoopbedrag bij Mediamarkt van 50 euro.

De winnaars worden bekendgemaakt op 27 april 2014. Lees de volledige oproep en het reglement hier na.

www.facebook.com/vijftigjaarmigratie

Volg het laatste nieuws en de hoogtepunten via onze Facebookpagina.

Twitter: #migratie

Voor communicatie in het kader van 50 Jaar Migratie raden we de hashtag #migratie aan.

Gelegenheidslogo gebruiken

Wil u het logo ’50 jaar migratie’ gebruiken om uw activiteiten te promoten? Dat kan. Download het hier in hoge resolutie of in lage resolutie.

Brochure en fotowaaier ‘Gedeeld verleden, gedeelde toekomst’

Om dit nakende herdenkingsjaar goed voor te bereiden maakten FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw en het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Team Integratie, de brochure Gedeeld verleden, gedeelde toekomst. Erfgoed als hefboom voor integratie. En de bijhorende fotowaaier.